Svenskduellen i OS-mötet: ”Meant to be”

TOKYO. En svensk tränarduell väntar i OS-fotbollen.

Peter Gerhardsson ställs återigen mot vännen Tony Gustavsson.

– Jag har stor respekt för hans fotbollskunnande, säger förbundskaptenen inför mötet med Australien.

Peter Gerhardsson har stött på Tony Gustavsson vid ett flertal tillfällen sedan han tog över som svensk förbundskapten.

I VM 2019 var Gustavsson assisterande tränare i USA som Sverige mötte i gruppspelet. Därefter blev 47-åringen förbundskapten för Australien som träningsspelade mot Gerhardssons gäng i Kalmar för 1,5 månad sedan (0–0).

Nu möts de båda nationerna återigen, fast i tävlingssammanhang. Faktum är att hela gruppspelet blir speciellt för Gustavsson.

– Jag skojade om att det inte skulle förvåna mig om vi lottas mot just Sverige och just USA. Lägg på Nya Zeeland där som är lite som ett derby. Så det var ”meant to be” kanske, säger Gustavsson och tillägger att det blir ”inspirerande och roligt” att möta hemlandet.

Gerhardsson: ”Nära att jobba ihop”

Peter Gerhardsson menar att det från hans sida inte finns någon prestige i att ställas mot en svensk kollega.

– Vi är bra vänner utanför. Även om vi inte umgås privat så har vi pratat och stött på varandra under våren. Jag har stor respekt för hans fotbollskunnande och var nära att få jobba ihop med honom i Hammarby en gång men då valde jag att vara kvar i Helsingborg, förklarar Gerhardsson.

– Men vi vill vinna som Sverige. Det ligger inte någon annan prestige hos mig.

Pressen är hård på Australien att lyckas i mästerskapssammanhang. Tony Gustavsson berättar att ”The Matildas” historiskt sett är besvikna över att aldrig ha tagit sig längre än kvartsfinal.

– Tittar du statistiskt tar de sig från gruppen, det som är kvar är det sista steget. Klart att man kan säga det klassiska ”vi tar en match i taget” men det finns en väldigt, väldigt stark drivkraft att ta sig förbi det där för första gången, säger Gustavsson.

– Men vi vet också att just den här turneringen är en extrem utmaning jämfört med andra tävlingar med tanke på den lilla tid vi har haft tillsammans på grund av coronan. Det är utmaningen, att göra det bästa vi har gjort men med en annorlunda förberedelse.

Svenska tränare attraktiva

Förutom redan nämnda namn tränar exempelvis Martin Sjögren Norges damer och Pia Sundhage Brasiliens. Det är uppenbart att svenska tränarnamn är attraktiva runt om i världen.

– Vi diskuterade det på svenska tränarföreningen. Jag tycker det är intressant, framför allt är det kul att öppna dörrar, säger Gustavsson.

– Jag är ju inte här för att jag är så himla bra utan för att andra har öppnat dörren och gjort bra ifrån sig. Att internationell fotboll har sett att vi svenska tränare kan göra bra ifrån oss. Jag tycker det är jättekul för svensk fotboll.

Matchen mellan Sverige och Australien spelas under lördagen och har avspark 10.30, svensk tid.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.