Spelar inför publik i gruppspelsavslutningen: ”Jätteroligt”

TOKYO. Tomt på läktarna i både Tokyo och Saitama.

I Sendai så får de svenska landslaget spela inför publik igen – må så vara en enbart handklappande sådan.

– Om de bara får klappa så är det bra det också, säger Amanda Ilestedt inför mötet med Nya Zeeland.

På grund av nödläge och pandemi i Tokyoområdet så har läktarna gapat tomma, och kommer gapa tomma, under dessa olympiska spel.

Även om det finns undantag.

Efter en hel del diskussioner inför spelen så blev det klart inför spelen att publik skulle tillåtas i Sendai, där det inte råder nödläge (även om stadens borgmästare var av annan publikåsikt).

Ett Sendai dit det svenska landslaget tagit sig för en avslutande gruppspelsmatch mot Nya Zeeland.

– Givetvis roligt. Alltid kul att spela inför publik. Det är varmt välkommet, säger mittbacken Amanda Ilestedt på måndagens digitala pressträff.

Får bara klappa

Enligt arrangörerna väntas cirka 1200 åskådare vara på plats på matchen. Med det sagt är det dock inte riktigt den sjungande och högljudda klientel man kanske förknippar med idrottspublik.

För de dryga tusen på plats så råder det sång och ropförbud, en restriktion som varit flitigt förekommande på japanska idrottsevenemang med publikintag sedan pandemin startade. Publiken tillåts endast klappa händer och på så vis visa sitt stöd och uppskattning för det som sker på planen.

”Van vid läget”

– Det är fortfarande jätteroligt att spela inför publik., Om de bara får klappa så är det bra det också, säger Amanda Ilestedt.

Madelen Janogy, som är van vid högljudd publikinramning från damallsvenskan och Hammarby, resonerar på liknande vis.

– Jättekul att spela inför publik. Bara positivt så klart. Sen är man ju van vid läget och alla förutsättningar. Så det är rätt att anpassa sig, säger Janogy.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.