Sveriges VM-motståndare bojkottade genrep

Uppdaterad 2023-07-05 | Publicerad 2023-07-03

Det stormar rejält hos Sveriges premiärmotståndare i VM, Sydafrika.

I genrepet mot Botswana vägrade spelarna att spela.

Nu får laget rejäl kritik hemifrån och kallas för förrädare.

Om 20 dagar spelar Sveriges sin VM-premiär och för motståndet står Sydafrika. Men i motståndarlaget råder det fullt kaos. Under gårdagens genrep mot Botswana vägrade spelarna att spela.

Anledningarna till bojkotten ska ha varit många. Dels ska planen ha varit i för dåligt skick för att spela på och att skaderisken var så pass hög att de inte ville spela.

En annan anledning var den ekonomiska uppgörelsen med förbundet inför det stundande världsmästerskapet. Enligt spelarna själva får de 325 000 kronor var från Fifa, men inget alls från det sydafrikanska fotbollsförbundet.

Fick ställa upp med 13-åring

Istället för de VM-uttagna spelarna fick förbundskapten, Desiree Ellis försöka hitta ett annat lag så att matchen kunde bli av.

Efter många om och men kunde Sydafrika till slut få ihop ett lag bestående av 14 spelare. Däribland en 13-årig tjej från en lokal fotbollsförening i staden där matchen spelades, Tsakane.

Rejäl kritik

Protesten mottogs inte med ro hos alla inblandade. Spelarna som vägrade spela fick, enligt france24, hård kritik av en högt uppsatt tjänsteman. Bland annat kallades spelarna för ”legosoldater” och ”förrädare”.

Sydafrika förlorade matchen mot det 96 platser sämre rankade Botswana med 5–0.

Sydafrikas spelare får hård kritik.

LÄS VIDARE