Här är Sveriges trupp mot Azerbajdzjan och Estland

Janne Anderssons sista landslagstrupp

Uppdaterad 2023-11-16 | Publicerad 2023-11-08

Janne Andersson har tagit ut sin sista trupp som förbundskapten.

Emil Krafth är tillbaka bland de uttagna för första gången på över ett år.

Läs också: Sverige chockat av Azerbajdzjan – spelarna sågas


Emil Krafth – som kommit tillbaka efter en korsbandsskada – gör sin första samling sedan juni 2022.

– Det har varit en lång rehab för honom, och nu har han varit igång i full träning ganska länge, så han är i bra form, samtidigt som han gjorde en kanonmatch i förra veckan som mittback, säger Janne Andersson som säger att Krafth är uttagen för att konkurrera både som högerback och mittback.

Alexander Isak är fortsatt skadad och missar samlingen. Även Isak Hien och Hjalmar Ekdal är skadade och missar avslutningen av EM-kvalet.

Kommer prata i laget

Landslaget gör sina första matcher efter terrorattentatet i Bryssel, där två svenska supportrar mördades när de var på väg mot arenan för att se Belgien-Sverige.

– Det tog hårt på oss spelare och ledare, samtidigt som jag vill betona att det inte var mest synd om oss. Jag vill passa på att sända våra tankar till de anhöriga och vi kommer följa upp detta och prata om det oerhört tragiska som hände, säger Janne Andersson.

Sista matcherna

Samlingen blir Janne Anderssons sista som förbundskapten. Hans anställning går ut i december.

– Jag har trivts enormt bra med det här jobbet, även om de senaste ett och ett halvt åren varit jobbiga med mindre speltid och mycket skador. Det är jobbiga grejer att hantera men jag känner också någonstans att var sak har sin tid. Nu är det dags att göra något annat, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Det är lite vemodigt att skiljas från spelare och kompisar, men jag känner också nyfikenhet för vad som händer i framtiden.

Blågult möter Azerbajdzjan på bortaplan den 16 november. Därefter möter landslaget Estland på hemmaplan den 19 november.

Sverige har ingen chans att gå vidare till EM i Tyskland, oavsett hur matcherna slutar.


Sveriges trupp till EM-kvalet mot Azerbajdzjan och Estland

  • Målvakter: Viktor Johansson, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen
  • Försvarare: Ludwig Augustinsson, Filip Helander, Emil Holm, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Ken Sema, Carl Starfelt, Linus Wahlqvist Egnell
  • Mittfältare/anfallare: Jens Cajuste, Viktor Claesson, Albin Ekdal, Anthony Elanga, Emil Forsberg, Samuel Gustafson, Viktor Gyökeres, Jesper Karlsson, Dejan Kulusevski, Hugo Larsson, Kristoffer Olsson, Robin Quaison, Marcus Rohdén, Mattias Svanberg
Janne Andersson