EM-kval i fotboll

Sveriges EM-kvalmatch hotad av nya reglerna

Av: 

TT

Blir det någon resa till Island för Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och de övriga svenska landslagsspelarna? Just nu hänger EM-kvalmatchen i Reykjavik i luften. Arkivbild.
Blir det någon resa till Island för Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och de övriga svenska landslagsspelarna? Just nu hänger EM-kvalmatchen i Reykjavik i luften. Arkivbild.

FOTBOLL

Vid midnatt skärpte Island sina regler för inresa i landet. Det gör att Sveriges EM-kvalmatch i fotboll i Reykjavik nästa månad är i fara.

– I nuläget ser det inte ut som att det görs några undantag (för fotbollsspelare), säger Islands team manager Thorvaldur Ingimundarson till TT.

Från och med midnatt den 19 augusti är det minst fem dagars karantän som gäller för den som reser till Island. För de svenska fotbollsdamerna är det en ekvation som inte går ihop.

EM-kvalmatchen borta mot Island är planerad till den 22 september, och bara fem dagar tidigare tar Sverige emot Ungern i Göteborg. Karantänstiden hinns helt enkelt inte med.

– Inreseregeln gäller ju alla. Men det jobbas från det isländska förbundet för att få till ett undantag för svenska landslaget, säger Sveriges presschef Fredrik Madestam.

Pratar med Uefa

Trots de skärpta restriktionerna fortsätter den isländska planeringen för att hemmamatchen mot Sverige, liksom den mot Lettland den 17 september, ska bli av.

– Vi undersöker om det går att få till undantag. Vi för diskussioner med både Uefa (europeiska fotbollsförbundet) och våra myndigheter, men vi planerar fortfarande utifrån att matcherna ska spelas. Vi kan inte göra något annat, säger Thorvaldur Ingimundarson, team manager för Islands damlandslag.

Om det inte går att spela matcherna finns det några olika scenarier. Island–Sverige skulle egentligen ha spelats redan i juni men sköts upp på grund av coronapandemin, och ett alternativ är att flytta fram matchen ytterligare. Ett annat är att spela på neutral plan.

Kan skjutas fram

– EM är inte förrän 2022, så det finns tid att spela matcherna nästa år också. Det är inte möjligt på samma sätt på herrsidan, säger Thorvaldur Ingimundarson.

– Uefa har också några neutrala spelplatser, men några fanns bland annat i Grekland och där håller man ju på att stänga ner just nu. Allting förändras från vecka till vecka. Vi ska inte klaga men det är verkligen svårt att försöka arrangera internationella fotbollsmatcher just nu. Men det är kanske inte det viktigaste i livet heller.

Sveriges hemmamatch mot Ungern den 17 september verkar i alla fall inte vara hotad i nuläget.

– Nej, inte just nu. Men det man framför allt har lärt sig den här våren och sommaren är att det som är sant i dag inte behöver vara sant i morgon, säger Fredrik Madestam.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sirius målvakt bytte landslag – blev utfryst

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM-kval i fotboll

Damlandslaget i fotboll