Hotet mot Sverige: Den tyska väggen

Publicerad 2019-06-29

RENNES. Sverige kan ta sig vinnande från kvartsfinalen.

Om spelarna river den tyska muren – Almuth Schult har hållit nollan i VM.

– Det kommer att bli tufft att få hål på dom, men ibland räcker det att vinna med 1-0, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Almuth Schult sitter bakom ett podie på ett golfhotell utanför Rennes. Hettan är intensiv, men hon sitter där rakryggad, mer varm blick och svarar genomtänkt på engelska.

Språket tackar hon delvis gamla klubbkompisen Nilla Fischer för. Det ser fram emot att mötas, men väl på plan på lördag kväll läggs vänskapen åt sidan.

Almuth Schult har inte släppt in ett enda mål i VM ännu. Hon har inga planer på att förändra sin statistik.

– Jag hoppas att vi håller nollan mot Sverige också, säger 28-åringen.

Stark mentalitet

Det tyska landslaget har en stark defensiv, men målvakten påpekar att det finns en del andra faktorer som spelat in också. Som lite tur.

– Vi har väldigt starkt mentalitet för att stoppa varje avslut. Det är inte bara jag utan alla i laget. Vi har också haft lite tur, om man tänker på skottet från Spanien som träffade stolpen. Ibland är det tur, men det finns också en starkt mentalitet, säger Almuth Schult.

För att den svenska VM-drömmen ska leva vidare måste spelarna spräcka den tyska nollan.

– Man skapar inte så många chanser mot sånt här motstånd överlag i ett VM-slutspel. Det gäller att vi får hål på de när vi kan och så får vi se när det blir, säger lagkapten Caroline Seger.

”De har inte lyckats sätta sina målchanser”

Sett till räddningar landar den tyska målvakten på 18 stycken på fyra matcher. Det går att komma till avslut även tyskorna spelar ett starkt försvarsspel.

– De är skickliga på många saker, men den där nollan hade nog inte kommit om de andra lagen varit skickliga i de här faserna. Motståndarna har inte lyckas sätta sina målchanser, påpekar Sveriges förbundskapten.

– Försvarsmässigt är det ett lag som spelar markeringsinriktat. Vi får mindre tid att vända upp i vissa ytor. De har många kvalitéer i sitt försvarsspel. Men när vi har tittat har vi sett möjligheter för hur man kan såra dom, hur andra lag har sårat dom.

Ett hot från det svenska laget är kontringsspelet. Sofia Jakobsson är en av mästerskapets snabbaste spelare och med tyska ytterbackar som kliver högt kan det finnas fina ytor bakom dem.