Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Vem ska rubba Lyon?

Ett tappert PSG gjorde allt efter förmåga och bara en klassavslutare i målform skiljer dem från världstoppen just nu.

Men till slut står vi som vanligt här med frågan: Vem ska rubba Lyon?

Svaret kanske finns i London.

Paris Saint-Germain hade förlorat de senaste fem matcherna mot rivalen, men i supercupfinalen för knappt två månader sedan var det jämnt skägg. Olympique Lyonnais vann på straffar då, i kväll startade PSG offensivt och initiativrikt.

Hanna Glas var tillbaka på högerbacken efter en månad mestadels på parisbänken. Det blev åka av mot Lyons Amel Majri ett par gånger, men PSG gick inte bort sig i första halvlek, faktum var att de öppnade matchen bäst. Med höga ambitioner och friskt humör gjorde Paris Saint-Germain vad de kunde för att ställa till det. Det är inte lätt. Men det räckte till 0–0 i paus och visade prov på goda intentioner.

30 661 människor hade hittat till matchen i Lyon i kväll, enligt L’Équipe. När världens bästa klubblag möter de tuffaste franska konkurrenterna blir det alltid fin inramning – den här gången blev det historiskt publikrekord. Hösten 2019 har vi vant oss vid damfotbollsmatcher som drar fullsatta läktare, jag satt själv på just den här arenan och såg de båda semifinalerna och finalen i sommarens succé-VM.

I kväll kändes uppslutningen i Lyon inte ens särskilt imponerande. Lyon imponerar å andra sidan alltid.

Kerr till Chelsea

Det roliga, för PSG:s del, tog slut ganska snart i andra halvlek. På en distinkt hörna från Dzsenifer Marozsán satte veteranen Saki Kumagai pannan och skickade upp bollen otagbart och välplacerat bakom Christiane Endler i PSG-målet.

I en trivsam och välspelad tillställning i Lyon blev det kvällens enda, trots ett jätteläge för PSG att kvittera med tjugo minuter kvar. Paris har massor med anfallstalang, men saknar just nu en omutlig striker i målform. 

Och de tre poängen gick, i vanlig ordning, till Lyon.

Det är förstås snarare sex poäng i omlopp i den här matchen. Det är nästan utan undantag i de direkta mötena mellan de här två som den franska ligan avgörs. Olympique Lyonnais har kopplat ett grepp nu och inte mycket tyder på att de kommer att tappa det under vintern.

Frågan är hur länge de kommer hålla greppet om världsfotbollen.

I veckan stod det klart att den australiska anfallsstjärnan Sam Kerr valt engelska tabellettan Chelsea som första adress i Europa. Kerr, som närmast kommer från den amerikanska proffsligan, har uppvaktats av alla klubbar värda namnet, hon är en sådan spelare som nästan alltid hamnar i Lyon förr eller senare.

Inte så värst länge till

Men valet av londonklubben visar att något av allt att döma håller på att hända med maktbalansen i den europeiska damfotbollen. Det visar att topplagen i Women’s Super League har etablerat sig som en riktig utmanare i den länge fransktysk-dominerade toppfotbollen på damsidan på allvar.

Paris Saint-Germain får vänta på genombrottet mot ärkerivalen från Lyon. Först i mars drar Champions League-slutspelet i gång igen och då blir det skarpt läge direkt. PSG möter Arsenal i ett mycket ovisst dubbelmöte. Olympique Lyonnais är klara favoriter mot Bayern München, av den enkla anledningen att de alltid är favoriter i alla fotbollsmatcher.

Ett par månader senare ska Champions League avgöras igen, turneringen som Lyon i princip vinner om inget oförutsett inträffar.

Kommer de vara klara favoriter också inför finalen i vår? Förmodligen.

Kommer de kunna fortsätta promenera hem europatitlarna? Antagligen inte så värst länge till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.