Vågar inte bära landslagskläder inför ödesmatchen

Janne Andersson: Behöver inte utmana

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BUKAREST. Svenska landslaget har skärp sitt säkerhetstänk inför mötet med Rumänien.

När ledarna tar sin matchpromenad under fredagen blir det i civila kläder och inte blågult normala träningsställ.

– Man behöver inte utmana någonting, säger förbundskapten Janne Andersson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Svenska landslaget är på plats i Bukarest. Som Sportbladet och andra medier tidigare rapporterat om är säkerhetspådraget kring landslaget större än normalt vid bortamatcher.

– Vi är uppmärksamma på eventuella saker som kan hända under matchen och runt hotellet, sa landslagschefen Stefan Pettersson tidigare i veckan.

Och när förbundskapten Janne Andersson besökte TV4:s Nyhetsmorgon på fredagen berättade han att ledarna inte kommer att bära sina vanliga träningskläder under promenaden på stan utan civila kläder.

– Det blir civila kläder på promenaden i eftermiddag, så man inte sticker ut för mycket, säger förbundskaptenen i Nyhetsmorgon och fortsätter.

– Det är väl mer en säkerhetsgrej, man behöver inte utmana någonting. Vi känner oss absolut inte hotade på något sätt, men man ska inte utmana ödet, säger han till reportern Frida Nordstrand som mötte Janne Andersson på hotellet på fredag morgon.

Ingen konkret fara

De extra åtgärderna bygger på den historik som finns kring det rumänska landslaget och fansen. Uefa straffade Rumäniens fotbollförbund tidigare i höst för incidenter i samband med EM-kvalen mot Malta och Spanien. Det handlade om inkastade föremål på planen, bengaler samt rasistiska sånger och banderoller.

Svenska landslagsledningen har tidigare i veckan berättat att man informerat spelarna om vilken handlingsplan som gäller ifall liknande incidenter uppstår.

Rumäniens fotbollförbund har dock ansett att debatten kring rasism har blivit sned och slagit tillbaka i form av ett inlägg i sin landslagsblogg på förbundets hemsida.

SvFF räknar med att mellan 1 000 och 1 500 svenska fans ska heja fram Sverige ikväll i Bukarest. Inför avresan gick SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman ut med en varning till fansen.

– Någon konkret fara är det inte. Men det finns en förhöjd risk för våldsamheter. Det är ingen slump att de spelat utan sin publik. Om det drabbar våra svenska supportrar vet vi inte. Men det finns en plan på var de ska samlas och bussas, sa han nyligen till Sportbladet.

Fredag Rumänien-Sverige 20.45 – direkt i TV 4. Måndag Sverige-Färöarna 20.45 –direkt i TV 4.

Grafik: www.sofascore.com

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE