Kampen om barnen

Polisen varnar för agenterna: ”Är väldigt vanskligt”

Av: 

Robert Laul

  • Det sker just nu en en professionalisering av svensk ungdomsfotboll med utländska storlag, barnstjärnor som annonsplank och agenter som skuggar planerna med pengar för ögonen.
  • Men vem är idrotten till för när barnen förvandlas från huvudrollsinnehavare till konsumenter eller till och med produkter?
  • Det här är kampen om barnen.

FOTBOLL

Agenter som knyter upp barn i allt lägre åldrar är ett ökande problem inom svensk fotboll.

Det anser Fredrik Gårdare, chef över polisens grupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

– Det är fler svarta skinnjackor än färgglada halsdukar på elitpojklägret i dag, säger han.

Polischefen Fredrik Gårdare besökte själv ungdomsturneringen i Halmstad i somras där han gjorde sin observation.

– Det såg inte bra ut. Jag pratade med ungdomsledare som bekräftade att så här har det inte sett ut förut. Att agenter närmar sig spelare i allt tidigare ålder är ett ökande problem, säger Fredrik Gårdare.

På frågan om "svart skinnjacka" kan låta fördomsfullt säger Gårdare:

– Jag menar att det var inte den vanliga fotbollspubliken. De kanske inte var kriminella allihopa, men det var en besynnerlig syn, säger Fredrik Gårdare.

”Signerade tröjor, klockor, bilar och pengar”

Han berättar att han återkommande får samtal från oroliga föräldrar och ungdomsledare hur de ska hantera agenter och deras gåvor till barnen. Enligt Fredrik Gårdare handlar det om signerade tröjor från storspelare, bjudresor, autografer, klockor, kläder, bilar och löften om kontrakt som knyter upp barnen i allt lägre åldrar.

– Vi har även sett exempel på pengar till föräldrar, säger Fredrik Gårdare. Det är väldigt vanskligt. Det är många risker för både spelaren och föräldrarna som kan hamna i bekymmersamma situationer.

Fredrik Gårdare menar att agentmiljön i Sverige är mjukare än utomlands, åtminstone ännu så länge.

– I Sverige är agenterna trevliga och generösa och bjuder på allt mellan himmel och jord. En omvärldsanalys visar att i andra länder kan det vara mer hotfullt och även leda till direkt våld. Det kan gå riktigt illa om man inte gör som de här tyngre krafterna vill, säger Fredrik Gårdare.

”En juridisk gråzon”

Enligt Fredrik Gårdare ges gåvorna till unga spelare för att de senare i livet – eller om de redan har åldern inne – ska ingå i agentens "spelarstall". Vissa agenter betraktar ett handslag som ett gällande kontakt, vilket alltså kan leda till problematiska situationer för barn och föräldrar med mindre kunskap.

Juridiskt är det en gråzon, menar Fredrik Gårdare.

– För att det ska vara ett mutbrott måste det finnas en anställning eller något som liknar en anställning. Men det har egentligen aldrig riktigt prövats. Som en enkel sheriff ska jag inte säga för mycket om det, säger Fredrik Gårdare som betonar att de inte pågår några förundersökningar kring mutbrott mot någon svensk fotbollsagent i dagsläget.

Vad ska föräldrar och ledare göra om de är oroliga för agenter som närmar sig deras barn?

”Hör av er till SvFF eller polisen”

– De kan höra av sig till Svenska Fotbollförbundet för att få stöd och vägledning. Och till polisen kan man alltid höra av sig om man är otrygg och känner sig utsatt för en brottsplan, säger Fredrik Gårdare.

Precis innan den här intervjun fick Fredrik Gårdare ett samtal från en orolig person med anledning av två unga spelare, berättar han.

– Det handlar om två talanger som kontaktats av agenter och erbjudits resor och kontrakt med kända svenska klubbar trots att de är under 18 år, säger Fredrik Gårdare utan att just nu vilja gå närmare in på vilka större svenska föreningar det handlar om.

PODD Så vill storklubbarna tjäna pengar på svenska barn

I Aftonbladet Daily pratar vi med Sportbladets Patrik Brenning om granskningen ”Kampen om barnen”

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet


 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Pekar ut toppagent för att ha lurat mamma

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen om barnen

Ungdomsfotboll