OBOS Damallsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Kopparbergs Göteborg värvar collegeback: ”Jag började gråta”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Hon var på väg till Kristianstad DFF, men har landat i Göteborg.

Den amerikanska mittbacken Annika Schmidt, 22, har skrivit på ett tvåårskontrakt med Kopparbergs Göteborg.

– Mats (Gren, tränare) har nog sett min passion och mitt driv, säger hon.

Annika Schmidt

Annika Schmidt

Foto: TORE LUND/KOPPARBERGS GÖTEBORG

Det sprudlar av entusiasm när Annika Schmidt berättar om sin nystart i telefon. När Sportbladet når henne har hon hunnit installera sig på ett hotell och bekanta sig med sin nya stad och sitt nya lag. Kopparbergs Göteborg bekräftar för Sportbladet bekräftar att mittbacken är på plats men att detaljer för övergången är kvar. Under eftermiddagen presenterades hon på klubbens hemsida.

Svenskättlingen Annika Schmidt från Indianapolis i USA fyller 23 år i sommar och värvas nu av Kopparbergs Göteborg för att fylla behovet efter skadan på mittbacken Beata Kollmats. Emma Kullberg och Emma Berglund finns i klubben, som dock har behov av ytterligare en naturlig mittback.

Hon är ett oprövat kort men har, vad Sportbladet erfar, scoutats noga under vintern av tränaren Mats Gren.

”Har gått snabbt”

Kontraktet som förhandlas sträcker sig över två år och spelarens mål är att etablera sig på en professionell nivå och på sikt att nå amerikanska landslaget.

Efter en speciell vinter med hopp om en flytt till damallsvenska Kristianstad och en kort camp i ligalaget Houston Dash, innan coronaviruset lamslog världen och idrottsvärlden, är hon tacksam över chansen.

– Jag fick samtal från Mats (Gren) förra onsdagen så har det gått snabbt. Jag började gråta när han ringde, jag var så tacksam för möjligheten. Mamma kom upp och skrek i rummet där jag satt och talade, berättar Annika Schmidt.

På plats i Göteborg har mottagandet varit varmt. Tränaren Jörgen Ericson mötte henne på flygplatsen.

– Det var skönt att han hämtade mig. Det betydde mycket och byggde känslan av att de verkligen vill ha mig där. Vi pratade om fotboll hela tiden. Det kändes som att jag har känt honom i tio år. Det kommer att krävas en anpassning men det känns redan som att jag kommit till en enda stor familj, säger hon.

Foto: Privat

”Blir nästan starstruck”

Hon beskriver sig själv som en passionerad spelare med fysik och mod som fostrats i en familj med stort fotbollsintresse, men hon medger att omgivningen med landslagsspelare på Valhalla IP gör henne ödmjuk.

– Jag blir nästan starstruck..., säger hon.

Redan i vintras var damallsvenskan ett alternativ. Kristianstad visade intresse och dialogen med Kristianstads DFF-tränaren Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir. Men när erbjudandet slutade i ett provspel, valde Annika möjligheten i Houston. Dagarna i proffsklubben gav mersmak men coronapandemin spolierade chanserna till en längre sejour.

Nu hoppas hon kunna bevisa att DFF-tränaren gjorde fel och avtalet med Kopparbergs blir hennes första på professionell nivå. Hon var kontraktslös vid värvningen.

Hon är imponerad av det hon sett på video av sitt kommande lag.

– Jag har sett Kopparbergs spela tre matcher. Jag var imponerad och det är min fotbollsstil. Det påminner mig om Premier League style, såsom Liverpool spelar, säger hon.

Hon vill bidra med sin fysik och inställning och fungerar både i den trebackslinje eller fyrbackslinje som Kopparbergs kommer att variera mellan.

–Mitt mål är att ta mitt lag till att vinna ligatitlar och gå långt i Champions League. Men jag tror att det är bäst att inte förvänta sig någonting gällande speltid och bara försöka göra sitt bästa varje dag. Sen bestämmer coacherna vilka som ska spela, säger hon.

Premiären i damallsvenskan för Kopparbergs/Göteborg är mot Kristianstad den 28 juni. Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Stina Blackstenius om systern, nya sambolivet och tuffa uppbrottet

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Mats Gren

Kristianstads DFF

Kopparbergs/Göteborg FC

Göteborg