Inga Italienproffs till svenska landslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

De landslagsspelare som har klubbtillhörighet i Italien missar Sveriges kommande matcher.

Detta meddelade Svenska fotbollförbundet under onsdag förmiddag.

Italien är hårt drabbat av coronaviruset. Sampdorias och landslagets mittfältare Albin Ekdal berättade under tisdagen om sin situation för Sportbladet och att han räknade med att missa Sveriges kommande landskamper:

– Jag har förståelse för att det finns rädsla att ta hem folk från Italien just nu, säger Sampdoriamittfältaren till Sportbladet.

Och så blir det.

Foto: TT

Svenska fotbollförbundet meddelade under onsdag förmiddag att inga spelare hemmahörande i Italien kommer att tas ut till kommande landskamper.

De får inte spela

Alla stjärnor från Serie A kommer att stoppas. Ingen av dem kommer att tas ut inför mötena med Ryssland 28 mars på Friends och följande bortamatch mot Cypern 31 mars.

Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski, Albin Ekdahl och Robin Olsen är några av de spelare som inte kommer att finnas när Sverige inleder sin EM-uppladdning.

”Inga landslagsspelare som är hemmahörande i Italien kommer tas ut till landslagens kommande samlingar. Det är en samlad bedömning utifrån den information vi har tillgänglig angående situationen i Italien och myndigheterna där, tillsammans med den medicinska expertis vi har på SvFF,” skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Gällande den aktuella samlingen kommer matchen mot Cypern att spelas inför tomma läktare:

– Det är baserat på att Folkhälsomyndigheten på Cypern fattat beslut om att inte arrangera publika sammankomster, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF.

Finns det en risk att matchen ställs in?

– I nuläget planeras matchen att genomföras.

Under samma samling möter Sverige Ryssland på Friends. I dagsläget finns det inga planer på förändringar kring matchen, men SvFF utesluter inte att så kan ske.

– Det finns ännu inga myndighetsbeslut i Sverige som förhindrar idrottsevenemang, men regering och Folkhälsomyndighet har aviserat det kan komma beslut mot sammankomster. Kommer det ett sådant beslut måste vi respektera det. Vi för en dialog med Ryska fotbollförbundet kring utvecklingen och det kan komma att ändras, säger Sjöstrand och påpekar:

– Det är en komplex och omfattande verksamhet (hela landslagsverksamheten) att hantera och vi får hantera det från dag till dag.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.