Zetterberg får gå när Anderlecht måste spara

avPetra Thorén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ADAM IHSE / TT
Pär Zetterberg.

I spåren av coronavirusutbrottet måste den belgiska storklubben Anderlecht spara pengar.

Därför får Pär Zetterberg sparken som assisterande tränare.

– Jag hade ingen aning och blev förvånad, men det är bara att respektera, säger han till Sportbladet.

Det utbredda coronavirusutbrottet har fått stora konsekvenser för världsekonomin.

Fotbollen är inte undantagen.

Eftersom den belgiska ligan just nu ligger nere måste Anderlecht spara pengar – och därför tvingas den klassiska storklubben sparka Pär Zetterberg.

”Viruset har stor ekonomisk påverkan på vår klubb. Därför måste vi stålsätta oss, för att kunna stå emot stora ekonomiska förluster när ligan nu är pausad. Det är anledningen till att vi måste säga upp Pär Zetterberg. Han kommer alltid bli ihågkommen som en legendar”, säger klubben i ett uttalande enligt lokala medier.

300 matcher i Anderlecht

Den 49-årige svensken, som under den aktiva karriären spelade omkring 300 matcher för Anderlecht under två sejourer, har varit assisterande tränare i laget sedan slutet av 2018. När han tillträdde fick han inte ett tidsbestämt avtal, utan en tillsvidareanställning.

Foto: Tobias Röstlund / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Laurence Griffiths / Getty Images Europe

Efter beskedet fick Zetterberg ett samtal från klubblegendaren Vincent Kompany, som är spelande tränare.

– Det han sa förblir mellan oss. Men han sa till mig att det inte var hans beslut, säger Zetterberg enligt VTM.

När Sportbladet når Pär Zetterberg berättar han att samtalet kom som en total överraskning.

– Jag fick det första samtalet från vår nya CEO i lördags. Jag förstod att de måste låta mig gå på grund av corona och finanserna i klubben. Det var det, säger Zetterberg.

Hur reagerade du?

– Det är bara att köpa, det finns inte mycket mer att säga. Det är alltid tråkigt att få lämna, det måste jag säga för annars ljuger man. Men man måste respektera hur det ser ut i klubben. Jag tycker ändå att det är vettigt.

Och Pär Zetteberg går inte lottlös, då kontraktet löper på ytterligare en säsong.

– Klubben måste betala mig i ett år, berättar han.

Känns det ändå inte som en trygghet?

– Så kan man tänka, man behöver inte springa efter ett nytt uppdrag för lön utan kan ta tiden att fundera på vad man vill.

Beskedet från Anderlecht är så färskt att Pär Zetterberg inte har hunnit tänka på hur framtiden ska se ut. Han och hustrun kom hem till Sverige för en vecka sedan. De lämnade ett Bryssel som stängde ner på grund av coronavirusets spridning.

– Vi stack innan man satte alla karantän i Bryssel. Vi har klarat oss på så sätt, där är helt stängt. Man får gå ut två och två om man bor under samma tak och handla mat under en viss tid. Hela landet är öde. De är chockade när jag säger att jag spelar padel....

Brysselklubben Anderlecht har upplevt något av en mardrömssäsong rent sportsligt och parkerar först på åttonde plats i den belgiska ligan.

Publicerad: