Coronapandemin

Stefan Löfven kritisk mot Stockholmsfotbollen: Oansvarigt

Av: 

Anette Holmqvist

FOTBOLL

Stockholmsfotbollen drar igång med seniormatcher på fredag.

Det retar statsministern – som menar att det kan öka smittspridningen och ytterligare pressa sjukvården.

– Jag tycker det är oansvarigt och onödigt, säger Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven själv är en stor anhängare av idrott och framför allt fotboll. Men just nu har han ett horn i sidan till rörelsen.

– Jag älskar fotboll, jag vill se fotboll så ofta jag kan, men just nu är det inte läge för seniormatcher.

Smittar i närkamper

Statsministern menar att det finns många risker med att göra som Stockholms fotbollsförbund planerat, att starta seriespelet på fredag (division 3–5 för damer, division 4–7 för herrar) .

Han tycker det är helt okej att barn och unga håller i gång, men att vuxna ska spela matcher under det pågående coronautbrottet, vänder han sig starkt emot.

Matchandet kan riskera att sprida smittan eftersom resandet kommer att öka. Och det finns också risker för att fotbollen kommer att belasta en redan pressad vård, framhåller han.

– Alla som spelat någon gång vet ju att det går högst en minut så har du första närkampen. Där kan man dels smitta varandra men också skada sig och därmed ta upp en plats i sjukvården som någon annan hade behövt.

Stefan Löfven i intervju med Aftonbladets Anette Holmqvist på tisdagen.

”En speciell kris”

Löfven vill dock inte säga att förbundet ska dra tillbaka sitt beslut, det måste fotbollen själv göra, framhåller han.

Men slår samtidigt fast:

– Vi måste alla inse att det här är en speciell kris. Människor är sjuka, människor avlider i den här sjukdomen och andra jobbar jättejättehårt i vården och omsorgen för att vi ska klara detta. Att då i den stunden säga att nja, vi vill ändå fortsätta och starta seniorfotbollen som vi hade tänkt, fast man vet att det är risker både för smitta och skador i samband med resa och match, det menar jag är onödigt och oansvarigt.

Kontaktat experter

Stockholms fotbollsförbund skriver om sitt beslut på sin hemsida.

Förbundet menar att man har varit i kontakt med experter hos Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm, innan man bestämde sig för att köra igång den 17 april.

”Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått att det inte är någon skillnad på tränings- och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar” skriver man.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Planen för division 1–7: Då startar serierna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stefan Löfven

Fotboll

Sjukvård

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten