Lennart Johansson besköts med automatvapen i hemmet – mitt under EM

Lennart Johansson har tidigare berättat att han blev mordhotad i samband med att Jugoslavien uteslöts från EM 1992.

Men sanningen är att det var mycket värre än så.

I sin självbiografi, ”En polare bland pampar och pokaler”, avslöjar legendaren att han blev beskjuten i sitt hem mitt under mästerskapet.

Lennart Johansson hann precis skriva klart sin självbiografi innan han gick bort i våras. I augusti släpps boken och Sportbladet kan nu publicera ett utdrag ur den.

Där berättar Johansson om det tidigare okända attentatet mot hans hem som skedde mitt under EM i Sverige 1992 efter att Jugoslavien uteslutits från mästerskapet på grund av inbördeskriget.

Det var FN som tog beslutet, men det var Uefa och Lennart Johansson som fick i uppgift att meddela det.

”I efterhand kan det kanske tyckas lite märkligt. Jag hade inga möjligheter att påverka och det som förvärrade situationen ytterligare var alltså att jugoslaviska landslaget redan var på plats. Jag meddelade beslutet, vilket naturligtvis inte var roligt. Jugoslaverna blev otroligt besvikna och arga.”.

När Johansson några dagar senare lämnade en middag på Grand Hotel med flera fotbollspampar kom det första hotet.

”Precis innan vi hann sätta oss i den väntande taxin körde en svart bil upp jämsides och vevade ner sidorutan. Jag vände ansiktet mot bilen, som hade saktat ner. ”Dig ska vi knäppa, din tjocka jävel”, sa en man med kraftig brytning. Jag hann se hur rutan åkte upp igen innan den ökade farten (---). Det som hände kändes allvarligt, detta var ingen vanlig upprörd supporter som kört förbi.”

Lennart Johansson och frun Lola vid EM 1992.
Lennart Johansson och frun Lola vid EM 1992.

”Herregud, någon skjuter!”

Det var bara början. Några dagar senare attackerades Johansson och frun Lola i sitt hem.

"Vi låg i sängen och sov i vårt hus i Södra Ängby när vi båda två vaknade med ett ryck. Ljudet. Det smattrade. Smällar, tätt efter varandra. Under någon sekund var vi båda så där förvirrade som man är när man precis vaknat och befinner sig i något slags gränsland. Sedan paniken. Skottlossning, herregud någon skjuter!

Vi ställde oss upp. Lola ropade något som jag inte hann uppfatta. Jag kastade mig mot telefonen och slog larmnumret 90 000. Vi hörde glas som krossades. Lola grät och skakade.

Sekunderna kändes som evigheter. Jag kommer inte ihåg vad jag sa till larmoperatören som svarade, antagligen skrek jag.

När polisen kom kunde de direkt konstatera att någon kört förbi och skjutit med automatvapen mot huset och att flera kulor hade slagit hål på fasaden, krossat flera fönster och skjutit ner några takpannor. Ett tiotal skott hade avlossats.", berättar Johansson i självbiografin.

Tystades ner av Säpo

Säpo kom till Johanssons hus samma dag som attacken och familjen fick polisskydd dygnet runt de kommande månaderna.

I nya boken har Lennart Johansson skrivit om det som tidigare varit hemligt.
I nya boken har Lennart Johansson skrivit om det som tidigare varit hemligt.

"Händelsen läckte aldrig ut till medierna. Polisen och Säpo var noga med att det skulle skötas helt konfidentiellt då det kunde skapa panik och kaos om det kom ut att Uefa-presidenten blivit beskjuten i sitt eget hem mitt under EM-slutspelet. Vilka förövarna var kom aldrig fram, men självklart förstod jag att det hade med Jugoslaviens uteslutning att göra. Både jag och Lola fick skriva under sekretesspapper, där vi lovade att inte uttala oss om händelsen, något jag också tror de närmaste grannarna fick göra.

Efter skotten var det poliser i vår trädgård dygnet runt. Jag kommer också ihåg ett tillfälle när jag åkte bil mot Norrköping och märkte att någon förföljde mig. Det hela var väldigt olustigt. Jag fick skulden för ett beslut som fattats av FN.”.

Boken ”En polare bland pampar och pokaler” finns i handeln från måndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN