Laul: En formsvacka vid sämsta tänkbara tidpunkt

Är AIK:s problem verkligen det täta matchandet?

Jag skulle snarare säga att de har tappat formen.

En formsvacka som i så fall kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt.

Följ ämnen

Jag är livrädd.

Orden är min kollega Oisín Cantwells, samhällsuttolkare på Aftonbladet och stor AIK-supporter övriga tiden av sitt liv numera. På Facebook gav herr Cantwell sina irländska nerver fritt spelrum inför dagens möte med Kalmar FF:

”AIK har fem segrar i rad i allsvenskan samtidigt som vi har kvalat till Europa. Imponerande. Men förr eller senare borde rimligen det täta matchandet kosta poäng. Livrädd för att det blir i dag”.

Oisín satte därmed fingret på en oro han förmodligen delar med många svartgula systrar och bröder. Och ja, gnagarna har all anledning att vara oroliga för den närmaste framtiden, men jag tror inte det beror på tätt matchande, jag tror det beror på att AIK har tappat formen. Låt mig återkomma till denna olyckligt tajmade formsvacka.

”Nya” Kalmar väntade Gnaget

Om AIK hade mött Magnus Pehrssons gamla Kalmar FF hade det kanske inte varit hela världen, allsvenskans målsvagaste gäng mot seriens tredje bästa defensiv. Men nu var det Pehrssons ”nya Kalmar”. En nykomponerad och välbalanserad 5–3–2-formation med tre startdebuterande nyförvärv: högerbacken Jesper Manns, innermittfältaren Alexander Jakobsen och framför allt – anfallaren Geir Andre Herrem, 31. Så sent som för en vecka sedan var Herrem en relevant del av norska succéserieledarna Bodö/Glimt, sex mål på 15 fajter i år, en 188 centimeter lång och kvick ”late bloomer” som spelade division tre-fotboll i Norge för bara ett drygt år sedan.

Och det var verkligen ett ”nytt” Kalmar på många sätt som ställde upp på Friends: bolltryggare, mer kreativt och skarpare. Med nygamle försvarsgeneralen Viktor Elm tillbaka i backlinjen, och det är klart att det är en ynnest att kunna starta anfallen med en sådan passningsfot.

Mot ett AIK som inte satte grunderna i spelet fotboll – Heradi Rashidi slaravde med en mottagning, Bilal Hussein tog inte försvarsarbetet på allvar – ja då kunde Viktor Agardius bryta, Nils Fröling transportera boll och nye Jakobsen vrida in bollen i bortre med vänstran efter ett par lätta danssteg strax innan.

Lucas ”Häng” Johansson

Målet väckte AIK, förstås. De tvingades flytta fram positionerna. Mer tryck i löpningar. Bättre fokus. Det var en besvärlig period i matchen för Kalmar, Tarik Elyounoussi nickade på Sebastian Larsson-hörna, Lucas Hägg Johansson sträckte ut liggande i luften så att han där och då borde bytt namn till Lucas Häng Johansson.

Men kvitteringsstormen bedarrade, Rikard Norlings idé med defensive mittfältaren Felix Michel som anfallare blev allt mer svårtydd ju längre halvleken led. Kalmar hittade uppspelskombinationer på marken rakt genom ett Adu-fattigt AIK (vilade på grund av visumkrångel) och buropen från den 14 000 personer stora hemmapubliken blev allt högre. Strax innan paus petade vänstermittbacken Fidan Aliti in 2-0 efter en rörig sekvens i AIK:s straffområde. Aliti hyschade hemmapubliken och domaren Stefan Johannesson kunde därmed skriva in Aliti i varnings- och målprotokollet samtidigt.

Byten som påverakade matchen

Det var inte frågan om Norling skulle göra byten i paus, utan hur många? Det blev två: Henok Goitom och Nabil Bahoui in, Bilal Hussein och Felix Michel ut.

Och det var inte frågan om det skulle påverka matchen, utan hur mycket? Det dröjde fem minuter innan Bahoui drev upp ett anfall, släppte ut bollen på Elyounoussi som kunde vika in från höger och placera reduceringen i mål.

Om den första halvlekens signum varit sömnig och avvaktande, handlade andra halvlek till en början om en intensitet och aggressivitet med hårda satsningar i varje närkamp och en hemmapublik som levde sig in i varje duell.

AIK lyckades under en period skärma av Kalmars uppspel mer effektivt, men ett par lyckade byten av Magnus Pehrsson svängde tillbaka matchbilden igen. Kalmar kom till avslut, dödade anfall och oftast var Alexander Jakobsens fötter inblandade på ett eller annat sätt. 2–1 stod sig och det var ett logiskt slutresultat över 90 minuter.

Inte så konstigt – egentligen

För AIK väntar nu en period med Östersund borta, dubbelmöte med Celtic i Europa League-playoff och sedan guldstridsderby mot Djurgården. Lagom till denna för säsongen så avgörande period är Gnaget av allt att döma inne i en formsvacka sett till de senaste prestationerna (inte resultaten). Det är egentligen inget konstigt, lag går alltid upp och ner i form under en säsong och AIK hade inför dagens match fem raka allsvenska segrar. Dessutom är ett lag som AIK mer formkänsliga där tränare Norling har valt att rotera flitigt. Ständigt nya startelvor innebär mindre kontinuitet vilket kan bidra till en större otrygghet.

Därmed landar jag i slutsatsen att den svaga insatsen mot Kalmar egentligen inte handlar om mental eller fysisk trötthet, utan att AIK helt enkelt tappat formen mitt i en av de viktigaste perioderna under hela säsongen. Den gode AIK-supportern Oisín Cantwell – som på Facebook också brukar skriva ”Jag var aldrig orolig” efter någon av Gnagets många och sena matchvändningar – har all anledning att vara just det.

I en helt annan del av tabellen har Kalmar FF uppenbarligen förstärkt laget i grevens tid och med rätt spelartyper. Plötsligt ser läget mycket ljusare ut för KFF i bottenstriden. Ja lika ljust som kalufsen på inhopparen Carl Gustafsson, 19, egen produkt som också fick debutera i dag.

Klarljust.