Vägrade delta i tyst minut – nu ber förbundet om ursäkt

Uppdaterad 2017-06-09 | Publicerad 2017-06-08

Saudiarabien vägrade en tyst minut mot Australien.

Nu har landets fotbollsförbund gått ut med en officiell ursäkt.

Det saudiska fotbollsförbundet fördömer all form av terrorism och extremism och uttrycker de djupaste kondoleanserna till alla offrens familjer och till regeringen och folket i Storbritannien”, skriver förbundet i ett utlåtande.

Det asiatiska VM-kvalmötet mellan Australien och Saudiarabien inleddes med en tyst minut för att hedra dödsoffren efter terrorattackerna i London.

Problemet? Samtidigt som de australiensiska spelarna radade upp sig vägrade Saudiarabien att delta i den tysta minuten. I stället fortsatte spelarna att värma upp samtidigt som även spelare och ledare på bänken inte deltog i minuten.

Laget blev utbuade av publiken”, skrev Daily Mail.

”Inte i linje med deras kultur”

Och nu har det saudiska fotbollsförbundet kommit med en förklaring till protesten: De avstod aktivt från att delta.

För trots att de båda lagen och det asiatiska fotbollsförbundet på förhand var överens om den tysta minuten deltog inte de saudiska spelarna.

– Vi var överens – i synnerhet för att hedra de två australiensiska kvinnorna som omkom. Vi fick senare veta, innan matchen, att Saudiarabien inte skulle delta eftersom det inte var i linje med deras kultur. De flyttade därför åt sidan, säger en talesperson från det australiensiska fotbollsförbundet, som var i kontakt med det saudiska fotbollslandslaget, enligt Daily Mail Australia.

”Fördömer all form av terrorism”

Men senare på dagen gick det saudiska fotbollsförbundet ut med en offentlig ursäkt och tog starkt avstånd från terrordådet i London.

Det Saudiska fotbollsförbundet ångrar djupt och ber oreserverat om ursäkt för om någon tagit illa vid sig”, skriver förbundet inledningsvis i ett officiellt utlåtande.

Spelarna menade inte att vara respektlösa gentemot offren eller att uppröra deras familjer, vänner eller andra individer som påverkats av illdådet”.

Meddelandet fortsätter:

Det saudiska fotbollsförbundet fördömer all form av terrorism och extremism och uttrycker de djupaste kondoleanserna till alla offrens familjer och till regeringen och folket i Storbritannien”.

Australien vann VM-kvalmötet med 3–2.