Sirus tränare efter svackan: ”Hade jultomtemössan på oss”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kim Bergstrand.
FOTBOLL

HISINGEN. Det var en riktigt varm och skön försommarkväll.

Men Kim Bergstrand, tränare i Sirius, drog paralleller till jul.

– Vi har jultomtemössan på oss och ger Häcken målchanser. Så katastrof i första halvlek, säger han efter 2-2 på Hisingen.

Det blev en rörig matchinledning för Sirius, allsvenskans succédebutant.

Efter bara ett par minuter tvingades anfallaren Ante Björkebaum kliva av planen med känning i baksidan av ena låret.

En knapp halvtimma senare var det mittbacken Johan Eiswohld som haltade av med smärta i ena foten.

Höll huvudena kalla

Då hade BK Häcken tagit ledningen och Sirius tränare Kim Bergstrand börjat tänka på jul.

– Det började struligt för oss. Skador direkt, spelare som ligger hela tiden. Och när vi får bollen slår vi den till gulsvart. Det fortsätter så en halvtimme. Vi har jultomtemössan på och ger Häcken målchanser. Så katastrof i första halvlek, säger tränaren Kim Bergstrand och fortsätter:

– Men vi får ordning på en del bitar och lyckas bra i slutet av första halvlek. Sen pratar vi ihop oss och får energi och gör 1-1 ganska snabbt. Det känns jättebra. Men så tar vi på tomteluvan och de gör ett mål till, säger Kim Bergstrand efter matchen.

Ändå lyckade Sirius-spelarna hålla sina huvuden kalla.

Laget började spela sitt diagonalspel med Niklas Thor som passningsläggare och när tiden rann iväg fick man utdelning efter en klassisk forceringsfas med längd och tyngd i straffområdet.

– Det är plan B, vi vill spela med bollinnehav och vara metodiska. Men detta gav utdelning mot Jönköping senast och nu igen. Det viktigaste är att skapa lägen. Är vi metodiska kan det vara svårt att skapa läge snabbt, säger poängräddaren Christoffer Gustafsson.

”Det är helt borta...”

Hans avslut var prickfritt – så har han spelat som nia tidigare i karriären – men en poäng var inte tillräckligt, ansåg han.

– Vi hoppas kunna vara med i toppskiftet så länge man kan. Det känns som att vi har fått för lite poäng sett till det spelet som vi har haft. Samtidigt har lagen sett oss nu, säger han.
Överraskningseffekten är över?

– Den är helt borta....

Häcken hade också ett friläge i slutet av matchen, i den 81:e, minuten när Nasiru Mohammed kom ensam med en utrusande Sirius-keeper Joshua Wicks. Mohammed blev dock avblåst för hands.

Ett domslut som tränaren Mikael Stahre ifrågasatte efter matchen.

– Vi fick ett mål bortdömt mot Jönköping så det jämnar ut sig, sa Christoffer Gustafssons oväntade svar.

Jonas Eriksson kommenterade domslutet så här för Sportbladet:

– Det var ingen enkel situation att bedöma. Vi tycker live att armen är i en onaturlig position och att han genom denna får en fördel. Förstår till fullo att man kan se det på olika sätt beroende på om man har sympatier för Häcken eller Sirius.

Har du sett den igen och gör en annan bedömning?

– Nej, har inte sett det ännu. Men det ska jag sjävklart göra till helgen.

FAKTA

Sirius skador som skakade om laget:

Ante Björkebaum, känning i baksidan av ena låret:

– Jag kände lite tidigare i veckan men i och med jag aldrig haft känning i baksidan så var det svårt att tyda signaler.

Johan Eiswohld, som haltade av med smärta i ena foten:

– Jag snackade med Häckens läkare, han trodde inte att det är något brutet. men det finns en led här (pekar över foten ovanför stortån) och den är rätt svullen. Det gjorde jäkligt ont.

FAKTA

Matchens fem stjärnor

Daleho Irandust, mf, Häcken

Visade varför Häcken förlänger kontraktet med honom. Fräckt mål. Men mattades och byttes ut.

Niklas Thor, mf, Sirius

Bra andra halvlek. Måttade flera fina bollar på ytan mellan/bakom Häckens mittback och ytterback. Slog bollen före kvitteringen.

Moses Ogbu, anfallare, Sirus

Stark i duellspelet, när han stod upp. Påpasslig vid målet.

Egzon Binaku, mf, Häcken

Rörlig och fin i främst första halvlek. Hittade rätt i samspelet med Arkivou.

Christer Gustafsson, mf, Sirius

Hade ett par chanser, det räckte men en för kvittering.

Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna

Matchen

Inte mycket glitter och glamour på fredag kväll, men ett tätt spelschema sätter prägel. Häcken inledde stabilt, spelade sig till chanser och hade ett övertag. Sirius tvingades till sitt första byte innan folk ens bänkat sig, ytterligare ett byte en knapp halvtimma in skapade oreda. Men efter Häckens första mål - oj, så fint av den unga talangen Daleho Irandust. 

Sen var det som att luften gick ut hemmalaget. Sirius hittade mer och mer rätt. Moses Ogbu var tung i duellspelet och kvitterade. En straff för Kamara hjälpte inte. Häcken backade lågt, gick över till ett rakt mittfält men fick inte grepp på Sirius. Mittfältaren  Niklas Thor fick mata bollar på ytan mellan Häckens mittback och ytterback på vänster kant. Sen satte Sirius upp längd i anfallet och det lönades sig. Thor lyfte in, Sirius bet sig fast och Christoffer Gustafsson kunde avsluta och kvittera.