”Lurat sina fans med ord och handlingar”

Legendarens rasande kritik: Måste ställas till svars

Foto: Peter Byrne / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Flera tunga förhandsfavoriter är utslagna ur FA-cupen.

Nu rasar legendaren Alan Shearer mot tränarnas val att ”lura sina egna fans” genom att matcha reservbetonade lag i turneringen.

”Erkänn att du skyddar dig själv och viker dig för den finansiella pressen”, uppmanar Shearer bland andra Liverpools tränare Jürgen Klopp.

Foto: PAUL THOMAS / TT / NTB Scanpix
Alan Shearer.

Alan Shearer spelade final i FA-cupen med Newcastle United både 1998 och 1999. Trots att det blev två raka förluster beskriver legendaren nu, i sin kolumn i The Sun, hur mycket de stora finalerna betydde för fansen hemma i Newcastle. Upplevelser han nu beskriver hur dagens topplag i Premier League blåser sina fans på.

”Vilket spektakel”

Det är helgens FA-cupomgång där Newcastle (0–3 mot Oxford), Liverpool (1–2 mot Wolves), Arsenal (5–0 mot Southampton), Southampton, Watford (0–1 mot Millwall), Leeds (0–1 mot Sutton United), Brighton (1–3 mot Lincoln) och Tottenham (4–3 mot Wycombe Wanderers) alla ställde upp med kraftigt reservbetonade lag som fått 46-åringen att reagera.

”Vilken typ av spektakel var Southampton–Arsenal egentligen, en match där de två lagen hade gjort totalt 20 ändringar i sina laguppställningar? Tv trodde att det skulle bli en kanonmatch mellan två lag från högstaligan och de borde kräva sina pengar tillbaka. Liksom sponsorerna”, skriver Shearer.

Alan Shearer rasar nu mot den bristande respekt klubbarna visar sina betalande åskådare.

”Det borde finnas en regel som gör att tränarna måste presentera sina lag till FA-cupen en vecka i förväg. Då kan fansen själva bestämma om de ska köpa en biljett eller inte. För jag är säker på att 52 000 personer inte hade kommit till Anfield om de hade vetat om vilka lag som skulle spela.”

Anfallaren, som bland annat gjorde 63 landskamper för England under sin karriär, förstår inte heller klubbarnas behov av att vila spelare. 46-åringen pekar specifikt på Jürgen Klopps Liverpool som vilade många tunga pjäser trots att laget inte spelar i Europa den här säsongen och ”bara” har 16 matcher kvar de kommande fyra månaderna.

”Erkänn att du skyddar dig själv”

”Man kan tro att Klopp (Liverpools tränare) skulle göra allt för att vinna efter att ha förlorat två matcher på hemmaplan. Han visade fullständig brist på respekt för fansen, turneringen och motståndet. Om de förlorar mot Chelsea på tisdag så är Liverpools säsong i praktiken över redan i början av februari. Hade de slagit Wolves hade de fortfarande haft mycket att se fram emot.”

”Varför måste fans till lag högre upp i seriesystemet bli blåsta på den här turneringens magi? Om du gör ändringar och vinner har du kommit undan med det men om du förlorar måste du ställas till svars. För du har lurat dina egna fans med dina ord och handlingar. Försök inte övertyga alla om att du tar den här turneringen på allvar och verkligen vill vinna den om du ställer ut ett sämre lag på planen från start. Erkänn bara att den inte betyder lika mycket för dig som tre poäng i ligan. Erkänn att du skyddar dig själv och viker dig för den finansiella pressen ovanifrån som handlar om att det är så mycket viktigare att gå upp, hänga kvar eller nå en topp fyra-placeringen.”

Foto: John Sibley / X01095