Förbundskaptenernas hyllning till Jakobsson

FOTBOLL

Sundhage skulle presentera trupp – då 'stal Sofia Jakobsson showen'

Resan inför sommarens fotbolls-EM ska börja.

Då valde förbundskaptenerna ett speciellt upplägg när de presenterade sin trupp till Algarve Cup.

Det mesta handlade om korsbandsskadade Sofia Jakobsson – som inte kommer att vara med.

– Det blev nästintill en hyllning till Sofia, det tycker jag hon är värd, säger Sundhage.

Montpelliers och landslagets anfallsstjärna Sofia Jakobsson fick ett blytungt besked för en vecka sedan; korsbandet är av och säsongen är över.

Att 26-åringen inte ska vara med i EM blev tydligt när förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson i dag presenterade sin trupp till klassiska Algarve Cup i mars.

Att hon kommer vara saknad var än tydligare. Ingen annan spelare fick i närheten så mycket uppmärksamhet av Sundhage/Persson som Jakobsson.

”Brukar inte visa för medier”

– Vi tänker ta er lite bakom kulisserna med bilder som vi inte brukar visa för medier och konkurrenter. Bilder på det som gör Sofia unik och vad för spetsegenskaper och saker i hennes spel som blir en förlust för oss och hur vi ska hantera det, sa Lilie Persson innan diagram och staplar på Jakobsson och hennes anfallskollegors sprints och distanser i hög fart bläddrade förbi – Jakobssons stapel alltid högst.

Innan Sundhage tog över visades också en minutlång hyllningsfilm till den skadade forwarden.

– Vi vill göra spelarna medvetna om den specifika kvaliteten som vi tappar. Vi kan inte ta in en spelare utan det handlar om att flera spelare ska se till att staplarna blir högre, på varenda träning, varenda match, säger Sundhage.

– Vi behöver mer sprints, löpningar i straffområdet och omställningar. Utan Sofia tappar man de metrarna och den farten. Nu måste andra kliva in och hjälpas åt.

”Nästintill en hyllning”

Efter presskonferensen frågar Sportbladet Sundhage om det speciella upplägget för presskonferensen.

– Haha, det blev nästintill en hyllning till Sofia Jakobsson, det tycker jag hon är värd. Det hon gör sprider och smittar av sig.

På anfallssidan fanns en annan skadad spelare med i truppen. Fridolina Rolfö, som har en blödning i foten, kommer inte kunna spela den första matchen i Portugal, men Pia Sundhage hoppas att Bayern München-spelaren kan vara med i de andra matcherna.

– V har egentligen nolltolerans mot skador i laget men hon är ett undantag. Det är ett bra betyg till henne, säger Sundhage.

Se hela truppen nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM