Landslagsstjärnans tunga tid: ”Visste inte om han skulle vakna”

MONTPELLIER. Sofia Jakobsson ser ljust på VM-sommaren.

Landslagsspelaren gör det efter en mörk tid.

I vintras skadade sig hennes bror Anders svårt i en olycka och landslagsspelaren väljer nu att berätta om den traumatiska upplevelsen i en känslosam intervju som Sportbladet tagit del av.

– De visste inte om han skulle vakna igen, säger Sofia Jakobsson i Sportkanalens program ”med Frida” .

När Sverige gör premiär i VM i kväll står viss del av det offensiva hoppet till Sofia Jakobsson. Få spelare har den speed som Montpelliers anfallare erbjuder och det var hon som i och med sitt mål mot Danmark i den avgörande VM-kvalmatchen löste biljetten till Frankrike.

I maj månad var Sportbladet på plats i Montpellier för att träffa Sofia Jakobsson. Under två dagar guidade hon oss i VM-staden, berättade om sitt liv i Frankrike och vad som format henne som spelare och kanske ännu mer som person under karriären.

– Jag har nästan bott hemifrån sen jag var 15 år och nu är det väl nio år utomlands, säger Sofia Jakobsson.

Hennes kontrakt med Montpellier går ut efter VM och framtiden ligger öppen för 29-åringen.

– Jag sitter inte och oroar mig för om jag kommer att spela fotboll nästa år. Sen är det lite upp till mig själv vad jag känner och vad jag vill och det är inte så lätt. Det är längesedan jag satt i en sådan situation. Jag trivs jättebra här, samtidigt är jag 29 år och är det så att jag vill ha ett äventyr till?

Det känns aningen hissnande, berättar hon.

29-åringen ser fram emot den tid som väntar.

Hon gör det efter ett tungt halvår.

Sportbladet träffade Sofia Jakobsson i Montpellier.
Sportbladet träffade Sofia Jakobsson i Montpellier.

När vi frågar Sofia Jakobsson om en person som hon beundrar svarar hon direkt.

– Min lillebror. Han har varit med om mycket, en otroligt stark person. Han är min stora förebild och inspiration i livet, säger hon.

När hon pratar om sin bror Anders blir hon känslosam. De har genom livet haft en relation som både varit djup och komplicerad.

Brodern fick under en tid i livet personliga problem med droger, men tog sig ur det. I vintras när Sofia var hemma på besök i Örnsköldsvik kom nästa traumatiska upplevelse. Anders var med om en fallolycka och skadade huvudet svårt. Han fördes till sjukhuset med hjärnblödning.

– Det var i julas, han föll olyckligt, säger hon till Sportbladet.

Låg nedsövd i tolv dagar

Hon orkar i den stund vi ses inte berätta ingående om den traumatiska olyckan, men vill samtidigt dela med sig i syftet att kunna hjälpa andra som hamnar i liknande situationer. Hon undrar om vi kan ta del av den intervju som tv-reportern Frida Nordstrand gjort dagen före vår ankomst istället, då den känslomässiga urladdningen tar fortfarande på krafterna. Intervjun ingår i serien ”med Frida” och sänds i kväll på Sportkanalen och finns på C More.

Under mötet med Frida Nordstrand berättar Sofia Jakobsson om chocken under julbesöket i Sverige. En morgon kom hennes mor med beskedet att Anders var förd till intensivvårdsavdelningen i Umeå. Allt svartnade för Sofia.

– Jag minns hur jag föll ner i min resväska... och bara kände att det här är inte sant, det är inte sant, säger hon.

Brodern hade fått en stor hjärnblödning, låg nersövd och att det var bråttom för familjen att ta sig till sjukhuset.

Under intervjun kämpar Sofia Jakobsson med tårarna som rinner.

– När jag kom in i det där rummet... där min lillebror låg. Med slangar liksom ur munnen och ur huvudet. Det är bara saker som man ser på film och där låg min lillebror. De kunde inte säga.., de visste inte om han skulle vakna igen, berättar hon.

Anders låg nedsövd vi tolv dagar.

– När han vaknade minns jag att han kollade lite på mig, med en tom blick men att ögonen rörde sig mot mig långsamt.  Att få se att han kände igen mig... var så starkt. Han lyfte sin vänstra hand sakta, tog den liksom mot mig, här på nacken och drog mig långsamt ner mot hans bröst och höll mig där. Det var så sjukt att han liksom kände igen mig, säger Sofia Jakobsson i den intervju som Sportbladet tagit del av.

”Det har varit tufft”

Vägen tillbaka har varit lång, men framgångsrik. Sofia Jakobsson på avstånd med ligaspel och landskamper följt sin brors framsteg.

– Han är bättre nu, säger hon till Sportbladet.

I inslaget får tittaren även möta Anders när Sofia träffar honom före avresan till VM. Det är ett starkt och fint ögonblick, där brodern också berättar om vad Sofia betyder för honom.

Frida Nordstrand är djupt berörd av mötet med Sofia och hennes bror.

– Det var starkt av Sofia att orka berätta och av hennes bror att vilja vara med. De menade att om deras berättelse kunde göra skillnad för någon därute så.., kommenterar Frida Nordstrand.

– Det kändes naturligt. Det var en sak jag ville dela med mig av. Alla går igenom tuffa perioder i livet på olika sätt, berättar Sofia själv.

Hur har du orkat hålla fokus på fotbollen och VM under den här våren?

– Det har varit tufft det har det. När man går igenom tuffa saker i livet så växer man som människa. Det avspeglar sig på fotbollsplanen. Man kan hantera utmaningar bättre. Få har karriärer utan motgångar.

Sofia Jakobsson ”med Frida” sänds 11 juni 23.40 på Sportkanalen och finns att se redan nu på C More.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.