Wiland: ”Då dör något inombords”

Uppdaterad 2019-04-01 | Publicerad 2019-03-22

Frågorna hopar sig.

Vad händer egentligen med Johan Wiland?

– När man inte kan vara med och spela så dör något inombords, säger Hammarbys målvakt.

Följ ämnen i artikeln

Runt jul genomförde Johan Wiland sin andra axeloperation på kort tid. Sedan dess har det varit tyst kring en av seriens allra bästa målvakter. Hammarby har värvat in Gianluca Curci, den internt uppskattade Davor Blazevic hotar på allvar om en startplats och tidigare publikfavoriten Johannes Hopf ryktas till Bajen.

Vad är egentligen statusen på Johan Wiland?

Veteranen är medveten om ovissheten som kretsar kring hans namn, men berättar att han medvetet hållit sig i bakgrunden.

– Jag har försökt att hålla tyst. Vi har ju inte riktigt vetat var jag står. Målet är att komma tillbaka – det vill jag mest av allt – men sedan får vi se om det verkligen går i det verkliga livet. Det vet jag inte än. Men jag ska ge mitt yttersta för att ge det en chans.

Kan inte träna fotboll

Operationen av axeln gick bra. Men Wiland kan fortfarande inte träna fotboll.

– Jag ska på återbesök till läkaren i början av april. Då får vi veta mer om operationen. Läkningen går som det ska, men det behöver läka ihop ordentligt. Allt ska bli hundraprocentigt.

Vilken typ av träning kan du utföra?

– Bara renodlad rörlighetsträning. Jag försöker få in så mycket rörlighet i axeln som möjligt innan jag kan köra igång ordentligt. Den måste upp i full rörelse och det jobbar jag med hela tiden.

När kan du spela elitfotboll igen?

– Mitt mål har varit att kunna spela efter sommaruppehållet. Och det har jag fortfarande. När det väl har läkt så är allt upp till mig att försöka få det att fungera. Sen får vi se om det verkligen fungerar. Det är min förhoppning.

Johan Wiland är en av allsvenskans trevligaste personer. Genuint snäll, uppmärksam och immun mot divalater. Men visst hör man att något gnager i målvakten under samtalet. Han trivs helt enkelt inte med situationen.

”Något dör inombords”

Hur hanterar du – rent mentalt – att inte kunna spela?

– Det tär på alla idrottare att inte få vara på planen. När man inte kan vara med och spela så dör något inombords. Men jag har också den där hungern som krävs för att komma tillbaka, träna hårt och gå ut på planen igen. Jag har inte så många år kvar på karriären. Jag vill kräma ut så mycket jag kan, säger Wiland och fortsätter:

– Jag hade kunnat spela vidare med en trasig axel och kriga på. Opererat mig långt senare. Men nu kändes det rätt att göra operationen för att kunna spela ett par år till.

I Wilands frånvaro gör alltså Gianluca Curci och Davor Blazevic upp om rollen som förstemålvakt. Veteranen är positiv till konkurrenterna.

– Davor gjorde det jättebra förra året och löste uppgiften med bravur när jag var skadad. Han har verkligen tränat och visat utveckling på de områdena som vi talat om. Han har faktiskt tagit otroliga steg.

Det är avgörande för Bajen

Curci, då?

– Han känner jag inte lika bra. Men hans meriter säger förstås allt man behöver veta. Bakgrunden är imponerande. Det måste man säga. Sedan är det upp till bevis för honom att klara samma saker i Hammarby som han gjorde i AFC. Jag vet inte vem som kommer få spela i slutändan. Davor ser jättebra ut och Curci är i grunden en duktig målvakt. Sen hoppas jag kunna spetsa vår uppsättning i sommar.

Vilka krav kan vi ställa på Hammarby i årets allsvenska?

– Viktigast är att vi får en bra start – precis som förra året. Det är otroligt – otroligt – viktigt att vi får till ett par vinster redan från början. Då slipper vi jobba i uppförsbacke.

Wiland avslutar:

– Vi hade ingen press på oss förra året och ingen trodde på oss somett topplag. Sen fick vi fem raka segrar direkt i starten och samlade på oss nödvändiga poäng. Det behöver vi göra igen. Starten är viktig. Sen kan det rulla på precis som under 2018.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.