Fotboll

Djurgårdstränaren: ”Vill komma ifrån planstormningar”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Djurgårdsfansens eufori lämnade efter sig en söndertrasad plan och förödelse på Östgötaporten.

Då slår Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf ett slag för att bryta planstormningskulturen.

– Det kanske finns andra sätt att fira ett SM-guld, säger tränaren.

Det är en av många kvällar av firande för nyblivna svenska mästarna och Djurgårdstränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

Duon fick ta emot priset som årets tränare i allsvenskan på Allsvenskans stora pris-galan under tisdagen.

Delar ni den där plaketten itu nu eller vem tar hem den?

– Haha, vi har fått några priser genom åren. Vi brukar ställa dem i tränarrummet. Saker vi värderar. Nils Arne Eggens bok och lite smågrejer vi värderar högt. Det får stå där också, säger Thomas Lagerlöf, med priset i hand.

Sedan SM-guldet säkrades på Östgötaporten i Norrköping har det firats rejält för hela Djurgårdsstaben (inräknat både spelare och ledare).

Samtidigt har efterspelet också fört med sig mörkare rubriker i Östergötland.

”Hade kanske varit önskvärt”

Planstormningen och de flera tusentals bortafans som fanns på plats lämnade efter sig en trasig gräsmatta, vandalisering och förödelse.

”Det gjorde ont i hjärtat att se förödelsen”, skrev IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson tidigare i ett öppet brev.

Thomas Lagerlöf om guldfirandet.

Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf menar att just planstormningen som fenomen blivit en guldtradition som kanske inte borde vara just det.

– Planstormningar generellt sätt är något man skulle vilja komma ifrån. Det har ju blivit någon sorts standard i svensk fotboll. Det var ju likadant i Kalmar förra året och varit i många år nu. Det kanske finns andra sätt att fira ett SM-guld. I övrigt tycker jag det var ganska städat. Har hört många som sagt att det var förhållandevis värdigt och bra. Men jag var liksom inte där, jag hade ju klivit in i omklädningsrummet, säger Lagerlöf och fortsätter:

– Men när det är mycket människor på en plats blir det komplicerat så klart. På sikt kan det vara bra att komma ifrån kulturen med planstormning, garanterat. Spelarna kan i lugn och ro gå runt på innerplan och tacka i stället. Det kanske hade varit önskvärt.

”Löste det bra”

Just säkerhetsarrangemanget på planen funkade väl enligt Norrköpingsmålvakten Isak Pettersson, som för andra årets i rad tog emot priset som årets målvakt.

– Den (arenan) såg inte sådär supertrevlig ut när jag gick hem. Men ja, det är väl så när det springer in mycket folk på planen. Men jag tycker de löste det bra. De lyckades med säkerheten för oss spelare som var på planen. Det är det jag upplevde. Så jag kände ingen oro alls, säger målvakten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Djurgårdens IF firar guldet med fansen på Stadion

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

IFK Norrköping

Thomas Lagerlöf

Jens Magnusson

Kim Bergstrand