Titta, Blågult kan få drömlottning i kvalet till Qatar-VM

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige kan slippa motståndare som Frankrike och Tyskland i kommande VM-kval.

Enligt Radiosporten är Uefa på väg att genomföra flera ändringar som gynnar Blågult och ökar chanserna till en toppseedning.

– Positivt, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Uefa, som ansvarar för den europeiska delen av kvalet till VM i Qatar 2022, genomför troligen flera förändringar som rejält ökar Sveriges chanser att bli toppseedade i lottningen till VM-kvalet.

Slipper Frankrike och Tyskland?

Det skulle innebära att Sverige slipper ställas mot lag som Frankrike (som i kvalet till VM 2018), Tyskland (kvalet till VM 2014) eller Portugal (kvalet till VM 2010).

Enligt vad Radiosporten erfar ökas antalet VM-kvalgrupper från nio till tio till Qatar 2022. Tio lag kommer därmed vara förstaseedade varav fyra av dem är respektive gruppvinnare i A-divisionen av Nations League dit Sverige kvalificerade sig i höstas.

Återstående sex platser som förstaseedade tas av de landslag bakom de fyra gruppvinnarna i Nations League som ligger högst på Fifas världsranking. 

Sverige är just nu tia av de europeiska nationerna på världsrankingen (1567 rankingpoäng) och kommer sannolikt ha en bra chans att bli bland de tio förstaseedade landslagen i lottningen till VM-kvalet tack vare de kommande ändringarna.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYR≈N
Robin Quaison och Andreas Granqvist jublar under matchen mot Norge

Tätt i Fifarankingen

På världsrankingen är det tätt i Europadelen mellan lagen från plats åtta, Danmark (1586 rankingpoäng) till 12:an Italien (1550 rankingpoäng). 

Landslagschefen Stefan Pettersson säger till Sportbladet om Radiosportens uppgifter:

– Spontant så är väl alla ändringar som ger oss bättre möjligheter till en bra seedning positivt. Å andra sidan så här ju Sverige verkligen visat att man kan göra det omöjliga.

Och Pettersson lägger till:

– Det kan bli mycket spekulation om och ifall olika saker sker. Vinner vi bara våra matcher så blir det nog bra oavsett.

Publicerad:

LÄS VIDARE