Fotboll

Väckt ur koman – pratade fel språk

United-talangen: ”Läkarna var chockade”

Av: 

Andreas Käck

Skärmdump från BBC.
Skärmdump från BBC.

FOTBOLL

Sommaren 2012 hamnade fotbollsspelaren Rory i koma efter en våldsam krasch på motorvägen.

En vecka senare vaknade engelsmannen – och pratade flytande franska.

– Helt galet, säger han till BBC.

Rory Curtis föddes och växte upp i staden Redditch, strax söder om Birmingham. Som pojke fattade han snabbt tycke för fotboll. Vid elva års ålder började han träna med Birminghams pojklag och två år senare hade han blivit så pass talangfull att självaste Manchester United värvade över honom till sin akademi.

Men Rory Curtis blev aldrig professionell fotbollsspelare.

Hans liv tog en helt annan vändning.

Sommaren 2012, långt efter att han gett upp drömmarna om fotbollen, var den då 22-årige Curtis inblandad i en brutal trafikolycka som höll på att kosta honom livet. Han kolliderade med en lastbil och skadades så allvarligt att han fick försättas i konstgjord koma.

En vecka senare vaknade han upp – och pratade flytande franska. Ett språk han visserligen läst i skolan för länge sedan, men enligt egen utsago aldrig varit i närheten av att behärska.

”Många konspirationsteorier”

Nu var dock uttalet var så perfekt att en av läkarna, fransktalande sådan, frågade hans pappa varifrån Frankrike familjen härstammade.

– Pappa började forska på saken och det visade sig att vår familj hade förfäder från Normandie, men det var på 1800-talet. Om du går in på Youtube och söker på mitt namn så finns det en hel del konspirationsteorier om att hjärnan kan lagra kunskap från tidigare generationer. Helt galet, säger Rory Curtis när han nu för BBC delar med sig av sin otroliga historia.

Och den stannar inte där.

Franskakunskaperna var snabbt som bortblåsta, och i svallvågorna av traumat tappade Curtis även greppet om sin egen ålder. Ett tag var han fast övertygad om att han var tio år gammal igen och började fråga sin mamma om familjens hund, som hade dött för länge sedan.

Därefter började han på fullaste allvar tro att han var Hollywood-skådisen Matthew McConaughey som gjorde sig redo för nästa blockbuster.

– Eftersom jag hade bruten arm och bruten höft fick mamma hjälpa mig gå på toaletten och jag minns att jag inte kände igen personen jag såg i spegeln, säger han.

Blev helt återställd

Trots dystra prognoser från läkarexpertisen lyckades Rory Curtis relativt snabbt bli helt återställd.

– Läkarna var chockade, säger han.

Två år efter olyckan var han till och med så frisk att han kunde återuppta fotbollskarriären, om än på lägre nivå i amatörlaget Stourport.

– Läkarna avrådde mig från att spela fotboll eftersom det ansågs farligt med smällar mot huvudet. Men faktum är att jag i min första match fick en armbåge rakt i skallen. Pappa blev så orolig att han nästan sprang ut på planen, säger Rory Curtis, som numera driver en frisörsalong i Worcester.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Gattusos syster död – blev 37 år

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Storbritannien

Språk