Allsvenskan i fotboll

Hammarbylagkaptenen: Det är en ”must win”-match

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Förlust mot ett IFK innan landslagsuppehållet.

Förlust mot ett annat IFK efter landslagsuppehållet? Om det blir verklighet så kan guldtåget redan ha gått för Hammarby.

– Om vi vill fortsätta vara med i toppen så är det en ”must win”-match för oss, säger lagkaptenen Jeppe Andersen i en intervju med Sportbladet.

Hårda krav. Starka viljor.

Det framgår ganska tydligt, ganska direkt, under onsdagens Hammarbyträning att det inte finns någon energibrist hos de grönvita efter landslagsuppehållet.

Tuffa smällar. Höga rop. Ett och annat hett meningsutbyte under spelövningarna.

Är det revanschlustan som lyser igenom?

– Ja, det klart när man har torskat så vill man tillbaka och visa hur bra lag man är. Det harr sett bra ut på träningarna den senaste veckan. Det är så det ska vara. Vanligtvis blir det bra på match då också, säger Jeppe Andersen efter att ha avslutat det intensiva träningspasset i septembersolen.

I ett lag med många röster som ofta hörs rakt genom mediebruset så är det snarare innermittfältaren Jeppe Andersens röst som hörs betydligt mer på planen bland hans lagkamrater.

Innermittfältaren och lagkaptenen – ska tilläggas.

Inför denna säsong stod det klart att det var Andersen som skulle ta över det ärofyllda uppdraget i ”Bajen” efter klubbikonen Kennedy Bakircioglus farväl från fotbollscenen.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Något som innebar att den 26-årige dansken redan hunnit bära en bindel i tre olika klubbar. Sporadiskt i moderklubben Velje. Desto mer frekvent under sin sista tid i loklarivalen Esbjerg innan han 2017 flyttade för att testa lyckan i allsvenskan.

Hur är det att vara lagkapten för ett lag med så pass många starka viljor?

– Jag har inte gjort något nytt egentligen. De har valt mig av en anledning. Sedan är grunden till det massa saker. Så jag fortsätter bara vara den jag är. Inte något mer än det.

Hur är du då? Som ledare?

– På planen skriker jag lite hit och dit och utanför planen är jag lite lugn, säger Andersen.

”Kul att spela fotboll igen”

Välmående är han dock både på och utanför planen.

– Jag mår jättebra och kroppen mår jättebra. Bättre än på länge. Det är kul att spela fotboll igen, säger Andersen, som minns en tid i hans hemland som inte var lika bekymmersfri

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Under tiden i Esbjerg hann han både med att drabbas av en korsbandsskada och en efterföljande knäoperation. Efter sju månaders skadefrånvaro på grund av korsbandet följde ytterligare fem månaders rehabilitering efter operationen.

Ett skadehelvete som Andersen varit förskonad från sedan flytten till Sverige. En förskoning som lett till en stor personlig utveckling som fotbollsspelare enligt honom själv.

– Jag har inte varit skadad när jag varit här. Då mår man bättre. Jag har blivit lagkapten, lärt mig att ta lite mer ansvar. Det är de saker jag utvecklat främst, säger dansken.

Samtidigt som han själv är skadefri så kantas dock just denna träning denna dag av både skadeavbräck och säkerhetsåtgärder. Muamer Tankovic upplever stelhet efter landslagsuppdraget. Alexander Kacaniklic fortsätter att skynda långsamt efter två raka matcher med känningar och påtvingat tidiga byten. Och Jeppe Andersens innermittfältskompanjon denna säsong, Darijan Bojanic, träningscyklar på egen hand borta i klubblokalerna på Årsta som en säkerhetsåtgärd.

– Vi får se med Darijan och se hur man mår. Annars har vi andra som kan spela, säger Andersen.

Oroas ni över skadeläget?

– Vi har tränat hårt och folk är kanske lite trötta. Jag vet inte... Jag tror inte det är så farligt.

Kan bli bortkopplade

Annat kan det bli med tabelläget. Beroende på vad som händer på söndag, det vill säga.

Det är ”bara” sex poäng som skiljer upp till den serieledande huvudstadsrivalen Djurgården.

Men samtidigt skiljer det också fem till AIK, tre till Malmö och  två till Häcken. Och på andra sidan jagar både IFK Göteborg, på samma poäng, och IFK Norrköping, en poäng bakom, de grönvita.

Chansen Hammarby hade att helt och hållet koppla bort Norrköpingsvagnen från det guldjagande tåget i den senaste omgången togs inte.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

På Tele2 arena på söndag är det både en blåvit och en grönvit vagn som kan bli kvarlämnade på rälsen.

– Det är klart. Om man kollar på tabellen är den (matchen mot IFK Göteborg) jätteviktig. Om vi vill fortsätta vara i toppen så är det en “must win”-match för oss. Det är inget tvivel om att det är jätteviktigt, säger Jeppe Andersen.

Vad tror du om era chanser?

– Vi ska tillbaka och vinna. Jag skulle tro att vi är favoriter och det ska vi visa. Vi går för segern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Högsta betyg – de är snyggast i allsvenskan”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll