Allsvenskan i fotboll

”Vi fick Henriks besked i natt”

Helsingborg om påhoppen på Henrik Larsson: Varit framförallt i sociala medier

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Henrik Larssons besked att han hoppar av tränaruppdraget i Helsingborgs IF tog klubben på sängen.

Enligt klubbdirektören Joel Sandborg och ordföranden Krister Azelius är det påhopp främst i sociala medier som ligger bakom beslutet.

– Jag bad honom ändå sova på saken så att vi kunde ha en diskussion i dag men han gav beskedet att han tänkt färdigt och att det måste bli så här, säger Azelius till Sportbladet.

Klockan 12.15 på fredagen meddelade Helsingborgs IF att tränaren Henrik Larsson sagt upp sig med omedelbar verkan. Anledningen till beslutet är ”den mängd verbala påhopp som han fått utstå”, skriver klubben i ett pressmeddelande.

”Han sa att det måste bli så här”

Henrik Larsson berättade om sitt beslut för ordföranden Krister Azelius när laget satt på spelarbussen efter förlustmatchen i Svenska cupen mot division 1-laget Oskarshamn.

– Han fattade beslutet någon eller ett par timmar efter matchen i går. Då meddelade han mig, när han satt i bussen med truppen och inte var talbar, att han bestämt att han inte kunde fullfölja uppdraget, säger ordföranden Krister Azelius.

När laget kommit hem till Helsingborg vid ettiden på natten bad Azelius ändå Larsson att vänta med att bestämma sig.

– Då berättade han för mig att han inte kan fortsätta uppdraget eftersom han varit hårt åtgången och utsatt framförallt på sociala medier med påhopp av olika slag. Som jag känner Henrik, han är ingen lättvindig typ eller svag person, så måste det ha varit rätt rejäla prylar för att han ska ta det beslutet. Jag bad honom ändå sova på saken så att vi kunde ha en diskussion i dag men han gav beskedet att han tänkt färdigt och att det måste bli så här.

Klubbdirektören helt oförberedd

Klubbdirektören Joel Sandborg var helt oförberedd när han och resten av styrelsen fick Larssons besked under natten.

– Vi försöker alltid ligga nära och på olika sätt ha dialoger men om det här hade vi ingen information eller kunskap. Sedan har det alltid funnits en tanke med tanke på historiken och så, säger Sandborg.

Vad tänker du på då?

– Det har såklart varit synpunkter när vi återanställde Henrik, så är det alltid i den här sortens värld att det blir mycket synpunkter på vad vi som förening gör. Men nu har det gått så oerhört mycket längre än vi någonsin tycker är acceptabelt.

Joel Sandborg

Har det förekommer hot?

– Jag kan inte svara på hur den bilden ser ut eftersom jag inte vet. Jag vet bara att det varit tillräckligt starkt. Henrik använde orden ”stora påhopp” på honom på olika sätt. Verbala påhopp. Jag kan inte bedöma dem eftersom jag inte läst eller tagit del av det som skrivits men jag kan ju själv se hur folk uttrycker sig i sociala medier.

Har ni polisanmält något?

– Vi har inte från klubbens sidan polisanmält något och jag har inte heller någon information om att Henrik polisanmält något.

Inte heller Krister Azelius kan bedöma om påhoppen är så allvarliga att de kan anses bryta mot lagen.

– Jag kan inte svara på något annat än det generella att om Henrik Larsson tar den här positionen så måste det vara kraftfulla meddelanden, men om det inkluderar hot i rättslig mening eller inte är inte jag mannen att svara på. Jag vet bara att nivån på angreppen är sådana att han inte anser att han kan fortsätta uppdraget med hänsyn till sig själv och sin familj.

Laget kommer nu att ledas av Jens Karlsson, Alexander Tengryd och Sven Andersson över söndagens match mot Norrköping. Hur HIF sedan går vidare är inte beslutat.

På fredagen ledde trion laget i träning som planerat.

– Det är klart att det är lite speciellt när det kom snöpligt och snabbt utan att vi egentligen visste om någonting. Det är speciellt men jag tycker ändå att killarna som var där ute gjorde ett bra jobb. Vi har inte så mycket tid att fundera. Det är match igen på söndag så det gäller att vi gör vårt bästa, säger lagkaptenen Andreas Granqvist till Kvällsposten.

Henrik Larsson

ANNONS

Streama alla matcher i Allsvenskan hos Discovery+ här!

Extern länk från Discovery+

Skaffa konto

Publisert:

LÄS VIDARE

Klubbar: Pausa elitlicensen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Helsingborgs IF

Henrik Larsson