AVSLÖJAR: Kopparbergs/Göteborgs nya miljonsamarbete för att utmana om SM-guldet

Allsvenska tvåan Kopparbergs/Göteborg inleder ett nytt samarbete för att på allvar kunna utmana om SM-guldet, erfar Sportbladet.

Tidigare omdebatterade IFK Göteborgs-partnern, Prioritet Finans, ska stötta storklubben med mångmiljonbelopp.

Ett treårigt sponsoravtal har nu också officiellt bekräftats.

I helgen avgjordes damallsvenskan. Rosengård säkrade tionde SM-guldet och utmanaren Kopparbergs/Göteborg blev tvåa, för andra året i följd.

Enligt Sportbladets uppgifter ska finansbolagets grundare och VD, frispråkige Nils Wiberg, nyligen ha varit på en träning med Kopparbergs/Göteborg FC.

Källor bekräftar att besöket hos årets allsvenska tvåa inte var en slump. Kopparbergs/Göteborg har beslutat sig för att, likt Rosengård, bredda sponsorunderlaget.

Prioritet Finans som är huvudsponsor för Djurgården, och som var det tidigare för IFK Göteborg, är på väg in i Kopparbergs/Göteborg med ambitionen att klubben på allvar ska ges ekonomiska förutsättningarna att konkurrera om SM-guldet på damsidan och utveckla ungdomsverksamheten.

Behöver spetsa och bredda

2021 spelas dessutom finalen i damernas Champions League på Gamla Ullevi.

Det fleråriga kommande samarbetet ska totalt vara värt ett mångmiljonbelopp.

Vad behöver laget för att utvecklas ytterligare?

– Vi har tagit stora steg de senaste två åren, men för att ta nästa steg behöver vi både bredda men också spetsa truppen med ett par kvalitetsspelare, säger Kopparbergs/Göteborgs tränare Marcus Lantz till Sportbladet.

I ekonomiska termer har Kopparbergs/Göteborg en bra bit upp till redan klara mästarna Rosengård. 

– Något enstaka år går det att bryta sambandet mellan ekonomi och sportsliga resultat, som Piteå eller Leicester gjorde, men på lång sikt styr pengarna, säger Lantz.

Rosengård omsätter 28 mkr

Rosengård omsatte 2018 drygt 28 miljoner kronor (med fler sponsorer och avancemang i damernas Champions League) att jämföra med konkurrenterna Kopparbergs/Göteborg, Linköpings FC och Piteå IF som under fjolåret vardera omsatte 11–12 miljoner kronor.

I Rosengårds stora omsättning inkluderas dock att föreningen driver ytterligare två seniorlag och en mycket omfattande ungdomsverksamhet.

Sponsorsamarbetet mellan Kopparbergs/Göteborg och Prioritet Finans, som synades nära och kritiskt av SVT:s Uppdrag Granskning 2011, kan också bli en liten ingrediens som påverkar hur fotbollskartan ritas i Sverige både på herr- och damsidan.

Nyligen meddelade Malmö FF och damallsvenska LB07 att man planerar ett samgående.

Förslaget har fått stark kritik av MFF-supportrar som hellre ser att Malmö FF startar upp en egen damverksamhet från grunden.

Vid IFK Göteborgs årsmöte i mars fattades även beslut om att starta ett damseniorlag hos Blåvitt.

Eget eller samarbete?

Vid ett extrainkallat årsmöte i november ska IFK Göteborgs medlemmar bestämma om etableringen av damseniorlaget ska ske genom ett samarbete med en annan förening eller genom att själva etablera ett lag längst ner i seriepyramiden.

IFK Göteborg är sedan tidigare en av flera samarbetsklubbar med Kopparbergs/Göteborg där Blåvitts damjuniorer har möjlighet att gå vidare i en elitsatsning i Kopparbergs F19- eller A-lag.

– Preliminärt håller vi medlemsmötet 18 november. Då kommer medlemmarna bestämma på vilket sätt ett damseniorlag ska bildas efter att de har fått ta del av arbetsgruppens förslag, säger klubbdirektören Max Markusson.

Senare under tisdagen bekräftade Kopparbergs/Göteborg och Prioritet Finans via ett pressmeddelande att de skrivit på ett treårigt sponsoravtal.

Enligt GP är samarbetet totalt värt 3,9 miljoner kronor över de tre samarbetsåren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.