Hammarby missade chansen att fira uppflyttning

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Mot AIK klev Emma Jansson fram och satte en matchavgörande straff.

Mot Brommapojkarna klev hon fram och brände en i stället.

Hammarby fick inte fira uppflyttning på Grimsta IP efter 1–1 mot Brommapojkarna.

När Emma Jansson pratade med Sportbladet tidigare i veckan nämnde hon att hon inte var helt hundra på att slå straffen som gav segern i derbyt mot AIK senast.

– Jag blev svinnervös så jag gick fram till Emilia (Larsson) och sa: ”Du tar den” och hon sa: ”Nej, du tar den”. Sedan gick jag fram till en annan och sa: ”Du tar den” och där fick jag också ett nej. Så då kom jag till insikt med att: ”Okej, jag måste ta den”, sade Hammarbylagkaptenen till Sportbladet då.

När Hammarby under lördagen hade chansen att säkra en uppflyttning till damallsvenskan, borta mot Brommapojkarna, så fick hon chansen igen.

Räddande Frigge

Denna gång var det dock en misslyckad straff.

Rutinerade Josephine Frigge i BP-målet läste Janssons intentioner, gick åt rätt håll och räddade straffen. Lägg därtill att Frigge också räddade en frispark från Emma Jansson och mycket därtill.

Men med en dryg timme spelad hittade bollen fram till en djupledslöpande Hanna Lundkvist efter ett fint Hammarbyanfall. Denna gång hamnade Frigge på mellanhand, Lundkvist satte dit huvudet, och 0–1 skrevs in på resultattavlan.

Ett resultat som där och då innebar allsvenskt kontrakt.

Men drygt fem minuter senare skulle Michelle Rojas Flores, mer eller mindre från intet, hitta en kvittering för BP. Detta trots att de fått tränaren Marcelo Fernandez uppvisad på läktaren under den första halvleken.

Avgörande mot Uppsala

Ett mål som blev matchens sista – trots tio (!) minuters tilläggstid.

1–1 innebär att Hammarby inte kunde säkra uppflyttningen från Elitettan, där Umeå sedan tidigare är klart för damallsvenskan.

Därmed väntar en rafflade sista omgång där Hammarby (tabelltvåa) möter Uppsala (trea) i en direkt avgörande match om avancemang. Uppsala, som slog Mallbacken, är två poäng bakom och behöver vinna matchen.

Publicerad:

LÄS VIDARE