Fotboll

”Vill inte riskera sina varumärken”

Förklarar varför Liverpool inte värvade, Barça backade från Neymar och ingen vill köpa superstjärnorna

avPatrik Brenning

Varför förstärkte inte Liverpool sitt lag?

Varför värvade inte Barcelona Neymar?

Varför ville ingen köpa Gareth Bale, Alexis Sanchez eller Philippe Coutinho?

ESPN har intervjuat två tidigare makthavare inom världsfotbollen som förklarar trenderna efter sommarens transfermarknad.

Det är många som fortfarande kliar sig i huvudet och undrar vad som egentligen hände under sommarens europeiska transferfönster. För varför förstärkte inte Liverpool och Manchester City mer, varför ville ingen köpa superstjärnor som Gareth Bale, Alexis Sanchez, Christian Eriksen, Philippe Coutinho och Mauro Icardi, varför betalade inte Barcelona vad som krävdes för att få Neymar och varför lånades det ut så många storspelare?

ESPN tror sig ha svaren.

”Är inte värt risken”

Tv-kanalen har intervjuat Romas förre vd Umberto Gandini och Chelseas samt Monacos tidigare sportchef Michael Emenalo. De menar att världens tio-tolv största klubbar blivit så mycket större än de andra att de nu drabbats av ett överskott i sina lager.

De har helt enkelt för många spelare som de inte blir av med eftersom det finns väldigt få klubbar som har råd att ta över kostnaderna för spelarna. Det är därför till exempel Juventus står med så många spelare att Emre Can petats från Champions League-truppen.

Överskottet gör också att samma klubbar blivit väldigt försiktiga med att dra på sig nya kostnader genom fler dyra kontrakt, vilket är skälet till att Philippe Coutinho (Bayern München) och Mauro Icardi (PSG) tvingats ut på låneäventyr istället för rena försäljningar.

– De klubbar som har råd med dem är redan väldigt starka och med tanke på kostnaden det skulle innebära känner de inte att en till väldigt dyr värvning, speciellt när det gäller en veteran med väldigt lågt vidareförsäljningsvärde, skulle göra så stor skillnad. Det kanske gör dem lite bättre, eller förändrar ingenting alls, men det är inte värt risken, säger Michael Emenalo.

Uefas finansiella regler FFP stoppar också något mindre klubbar med ambitioner från att, som tidigare, investera mer än de egentligen har råd med för tillfället med hopp om att skapa nya inkomster senare.

”Är ett nytt fenomen”

Umberto Gandini ser också en ny transferkalkyl bland sportens jättar.

– De största klubbarna i världen är varumärken lika mycket som klubbar nu och de är ännu försiktigare med hur de agerar. De tänker ännu noggrannare på vad en spelare ger klubben, både på planen och som varumärke och sedan lägger de ihop de siffrorna. Om de inte tror att de får tillbaka sina pengar kommer de inte agera, säger Gandini.

ESPN tar Neymar som exempel. Ett enormt varumärke och en fantastisk fotbollsspelare – men kanske inte ett stort varumärke att han förbättrar Barcelonas eget rykte särskilt mycket och kanske inte en bra fotbollsspelare att han gör laget så mycket konkurrenskraftigare att det är värt att betala vad PSG krävde.

Tv-kanalens sista trendspaning gäller PL-jättarnas val att värva relativt försiktigt. En anledning är enligt experterna att klubbar som Manchester City och Liverpool var framgångsrika redan förra säsongen.

Någon eller ett par riktigt stora värvningar skulle väcka förväntningar om att upprepa eller till och med överträffa fjolårets resultat, vilket ses som svårt. Då kan det vara bättre, ur ett varumärkesperspektiv, att inte göra den investeringen.

– Klubbarna förstår att du inte kan vinna allt varje år och, ännu viktigare, inte måste vinna allt varje år för att försvara din ställning som klubb, styrkan i ditt varumärke och inkomsterna du drar in. Om rätt spelare dyker upp, som fyller en lucka du verkligen har, så kanske du köper honom. Till och med om han är väldigt dyr och det är tidigt på transferfönstret. Men om klubben redan är stor och konkurrenskraftig är de mer försiktiga med att värva alla talangfulla spelare som finns om det riskerar att störa vad de redan har. Det är ett relativt nytt fenomen, säger Emenalo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

La Liga

Neymar