Ryska fotbollsligan

Starfelt om vändningen i Ryssland med nye stjärntränaren: ”Älskar hans galna upptåg”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Han tillhörde gruppen av svenskproffs som i all hast tog sig hem från Ryssland. 

Men det var med kluvna känslor för Carl Starfelt, 23, efter en vändning på planen med Rubin Kazan och med ny stjärntränare i karismatiske Leonid Slutskij.

– Man måste älska hans galna upptåg, säger mittbacken.

Runt om i idrottsvärlden finns det svenska utlandsproffs som mitt coronakrisen inte får ledig från sina klubbar (trots tävlingsuppehåll) eller som inte kan ta sig hem när flyg slutat gå och gränser stängt.

Sportbladet kunde berätta om hur en mindre grupp svenska Rysslandsproffs under de senaste dagarna via egenchartrade plan lyckats ta sig hem till Sverige.

Rubin Kazans mittback, tidigare BP- och IFK Göteborgsförsvararen, Carl Starfelt var en av dem.

Via ett eget chartrat plan flög han till Stockholm från Moskva tillsammans med en dansk lagkamrat och Spartak Moskvas Jordan Larsson när de reguljära flygrutterna upphört och gränserna stängts.

Chartrade eget plan

– Vi är lediga till kring 1 maj som det ser ut nu. Men det kan bli längre också. Det är som i övriga världen, man vet inte riktigt hur det kommer bli. Det är åtta omgångar kvar och det borde gå att spela klart dem ganska snabbt, säger han till Sportbladet.

Du ville hem till Sverige?

– Jag kände att jag ville hem till nära och kära. Det var skönt att det gick att lösa. Vi var några som kunde flyga hem tillsammans. 

– Alla internationella flighter stängdes ner väldigt snabbt på bara ett par dygn. Då fick vi lösa flyget på egen hand. Det är många utländska spelare i Ryssland som har löst det på det här sättet.

Hur mycket märkte du av coronaoron i Kazan?

– När vi slutade spela så var det bara Moskva som hade sjukdomsfall. Då märktes det ingenting i Kazan, men sedan förändrades det snabbt. Nu är allting nedstängt. Man får i princip bara gå ut för att köpa mat och väldigt många har på sig ansiktsmasker.

IFK Göteborg fick kring 13 miljoner kronor för mittbacken när han flyttade till Rubin Kazan förra sommaren. Men 23-åringen fick en jobbig start.

– Det var tufft och en besvikelse personligen. Jag åkte på en fotskada efter två veckor. När jag kom i form igen så skadade jag foten igen och missad ytterligare en månad. Sedan kom tränarbytet och vinteruppehållet. Det blev en nystart för mig. 

Vändning med supertränaren

Ryske supertränaren Leonid Slutskij, som gjorde succé som tränare för Rasmus Elm och Pontus Wernbloom när CSKA Moskva under en period vann tre liga- och två cuptitlar, kom in som ny tränare för Rubin Kazan strax före jul.

– Det är en rutinerad tränare som har erfarenhet från Europa och som dessutom pratar väldigt bra engelska. Jag gillar honom väldigt mycket som tränare. Han är både en duktig ledare och skön personlighet, säger Starfelt. 

Den karismatiske Slutskij, som efter ett år som tillfällig rysk förbundskapten hade mindre lyckade sejourer i Hull och Vitesse, visade snabbt prov hur han vill bygga ett lag under Rubin Kazans vinterläger i Turkiet i början av februari.

Lagets teambuilding-övningar blev uppmärksammade via filmsekvenser i sociala medier och nyhetsbevakning världen över.

– Vi hade väldigt roligt. Det var teambuilding med massa med konstiga aktiviteter. Man måste älska Slutskijs galna upptåg. Vi tävlade i paintball, spelade fotboll med stora luftbubblor runt oss – och så den där grejen som kom ut på sociala medier – när man blåser runt en pingisboll på en stor bordsfotbollsplan där bara huvudena sticker upp. Det är bland det märkligaste jag varit med om, hahaha.

Var Slutskij med i alla aktiveteter?

– Alla i ledarstaben var med i allt tillsammans med hela spelartruppen. I paintball var det spelarna mot ledarna.

– Den där när man bara har huvudet uppe på planen – jag har aldrig sett det spelet tidigare. Det var väldigt konstigt och väldigt roligt. Slutskij tvekar inte att bjuda på sig själv i sådan lägen. Han gör mer grejer än det som syns.

Som?

– Eftersom han var ny så fick han också sjunga som invigningsrit. Jag tror han var uppe två gånger och sjöng några ryska sånger. Det var en stor succé.

Vad sjöng du?

– Jag slapp eftersom jag kom till klubben i i somras. Men jag har gjort sådant förr. När jag kom till IFK Göteborg från BP.

Och då sjöng du?

– Stockholm i mitt hjärta...

Tog plats direkt i återstarten

Efter bara ett par månader med Slutskij som tränare och skadefri klev Starfelt rakt in i startelvan i sin debut i ryska ligan vid återstarten efter vinteruppehållet 1 mars.

Det blev tre raka matcher med 90 minuter innan säsongen dramatiskt sköts framåt på grund av coronaviruset.

– Jag gjorde det bra i de tre matcherna vi hann med. Jag har visat att jag håller för nivån och hade gärna spelat vidare. Men självklart går människors hälsa före att vi ska spela matcher.

– Livet vid sidan om har blivit bättre också. Det är få som pratar engelska men jag har kommit in i ryskan mer efter att ha tagit språklektioner. Jag klickar bra med vår nye danske spelare, Oliver Abildgaard, också och Kazan är en fin stad. Vi hänger ihop en del. Allt har känts väldigt positivt innan det här med coronaviruset kom. 

Uppenbarligen hade även förbundskaptenen Janne Andersson koll på Starfelts framsteg från tiden i IFK Göteborg och under senhösten i Kazan. Landslagsledningen ville ha med Starfelt på januarilägret i Abu Dhabi.

– Jag hade velat vara med, men de landskamperna var inte på Fifadatum och vi skulle börja träna med en ny tränare. Jag förstår att klubben sa nej, men självklart var det synd att jag inte kunde åka med. Fortsätter jag att prestera bra med Kazan i ryska ligan så kommer det fler chanser. Landslaget är en ambition, något att sikta mot för mig, säger Carl Starfelt. 

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Betyg: De var bäst i Ryssland–Sverige

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryska fotbollsligan

Rubin Kazan

CSKA Moskva

Janne Andersson

BP

Coronaviruset

IFK Göteborg