Frändén: Italien möter sina egna demoner

I kväll spelar Italien en match mot sina demoner, sin historia och sin grandiosa självbild.

Frågan ter sig allt mer oundviklig:

Vet de över huvud taget att Sverige står på andra sidan och väntar?

Foto: TT
Gian Piero Ventura och Gianluigi Buffon – en pressad duo.

Den italienska fotbollsoffentligheten har sent omsider insett att den där VM-platsen som de brukar abonnera på är i fara. Det är slutet på en förnekelsefas som inte har känts helt sund.

Inför första mötet på Friends Arena kommenterade Marco Verratti lottningen mot Sverige:

– Vi måste vara oss själva och inte titta på motståndaren. Det är en för viktig match för det, vi måste tro på vår egen kapacitet och våra egna resurser. Vi är Italien, om vi gör två bra matcher har vi goda chanser att gå vidare.

Två dagar efter segern i Solna har varken italiensk massmedia eller landslagsspelare gjort någon som helst analys av Sveriges insats. Jag har fortfarande inte hört någon enda kollega i det andra lägret uttrycka beundran för Janne Anderssons taktik eller Emil Forsbergs offensiva briljans. Allt som gick fel gick fel för att Italien inte gjorde som Italien borde.

Flera toppar kan bli av med sina jobb

Gian Piero Ventura kommer att bli först att få lämna jobbet om de missar VM, men han kommer inte att bli den ende. Hela det italienska fotbollförbundets ledning, med Carlo Tevecchio som högst ansvarig, riskerar att få lämna högkvarteret i Florens om det onämnbara blir verklighet.

Italienarna har, från spelare till ansvariga, konsekvent vägrat svara på frågor om det onämnbara.

Den italienske förbundskaptenen Ventura sa i går att han kommer göra ett gäng förändringar sedan matchen i fredags – italiensk media lutar åt att han upprepar 3–5–2 med Alessandro Florenzi, Jorginho och Manolo Gabbiadini som nya inslag – men utan att på något sätt tillstå att det är en anpassning efter Sveriges svagheter.

Den enda tillstymmelsen till intresse av motståndarlaget kom i en fråga till Janne Andersson från italienskt håll om huruvida Ludwig Augustinsson är Sveriges svagaste länk. Det blev lite osvensk stämning i några sekunder innan Andersson rutinerat dribblade bort attacken på sin vänsterback.

Jag frågade Gianluigi Buffon i går om han tror att Sverige kommer att ställa upp med en annan taktik på San Siro nu när de har 1–0 med sig.

– Sverige spelar på samma sätt sedan tjugo år, så väldigt lite kommer att förändras jämfört med första matchen. Det som verkligen kommer att spela roll handlar om hur vi lägger upp matchen, svarade Buffon.

Kollektiva är det viktiga

Han såg samlad ut i går, långt ifrån den småspexande capitano som höll hov kvällen före matchen på Friends Arena i fredags. Buffon fick frågan om sin egen framtid i händelse av VM-miss och levererade ett så kallat anti-Ibrahimovic-svar:

– Det viktiga är matchen för oss alla. Det är det kollektiva som är det viktiga, min egen situation är verkligen sekundär. Det är kollektivet som är det viktiga och det är Italien den här matchen handlar om. Det är Italien som avgör Italiens öde.

Det är en självbild man kan säga mycket om, men det är inte ett 0–1-underläge mot Sverige som kommer att ändra på den. En missad VM-plats kommer inte lämna italienarna med något alternativ.

Det här är ett landslag som haft sina höjder och dalar, som varvat finalplatser i mästerskap med obegripliga uttåg redan i gruppspelet, men en sak har kännetecknat dem från mitten av förra seklet och framåt: De har alltid tagit sig dit.

Löser Sverige VM-biljett här är det först och främst Italien som missar mästerskapet. I kväll möter de kanske Sverige på San Siro, men mest av går de en match mot sextio års tung tradition och fyra broderade guldstjärnor på tröjan.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

avJohanna Frändén

ARTIKELN HANDLAR OM