Grekiska smällen mot Sverige – försvarsstjärnan avstängd

Grekland tog nödvändiga tre poäng mot Georgien inför VM-kvalet på Friends, tisdag kväll.

Men segern kostade.

Bäste försvararen, mittbacken Giorgos Tzavellas, drog på sig en varning och är avstängd mot Sverige.

Samtidigt som Sverige besegrade Kosovo med 3–0 spelade Grekland borta mot Georgien.

Grekerna som främst hoppas utmana Sverige om andraplatsen i VM-kvalgrupp B och därmed nå en playoff-plats (men även har chans på förstaplatsen om de går rent) säkrade nödvändiga poäng på bortaplan i georgiska Batumi genom två mycket sena mål: 1–0 av Anastasios Bakasetas på en straff i 90:e minuten och 2–0 av Dimitris Pelkas i femte övertidsminuten.

– Vi hade tron på oss själva och tålamodet hela vägen. Vi vann en slags första finalmatch för oss och nu åker vi till Sverige för att upprepa det på samma sätt, säger Pelkas till grekisk media efter matchen.

Nyckelspelare avstängd

– För oss är matchen mot Sverige ”all in”. Det är allt eller inget som gäller, säger Fenerbahcemittfältaren Pelkas.

Segern kostade för grekerna. En av försvararna i den grekiska trebackslinjen, AEK Atens Giorgos Tzavellas, protesterade mot ett domslut i 68:e minuten, blev varnad och är därmed avstängd mot Sverige på tisdag kväll.

Giorgos Tzavellas
Giorgos Tzavellas

33-årige Tzavellas betraktas som grekiska landslagets mest erfarne och kanske bäste försvarare. AEK Aten-försvararen rankas också som Greklands bäste spelare hittills i VM-kvalet av statistikföretaget Instat där han bland annat toppar listorna som grekernas bäste huvudspelare och främste på att bryta passningar.

– Jag tror starkt på att vi kan kvalificera oss till VM. Efter segern mot Georgien åker vi med positiva känslor för en slags finalmatch mot Sverige, säger den grekiske förbundskaptenen John Van’t Schip.

– Vi skapade många chanser mot Georgien och förtjänade segern men vi måste spela bättre mot Sverige om vi ska kunna vinna i Stockholm, säger holländaren.

Står mellan Sverige och Spanien

Sportbladet frågade Kosovos förbundskapten Bernard Challandes om vilket lag som kommer vinna gruppen.

Han räknar uppenbarligen inte med att Grekland 9 poäng och 5 matcher ska kunna rubba Spanien, 13 poäng/6 matcher eller Sverige, 12 poäng/5 matcher.

– Det är öppet. Det här svenska laget har många kvaliteter och kan besegra Spanien. Det är 50/50 men kanske liten fördel för Spanien eftersom de spelar hemma (mot Sverige i sista omgången), säger Challandes.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.