Gerhardssons ilska: ”Varför är det på det här sättet?”

GÖTEBORG. Det var inte bara Sveriges ineffektivitet som fick Peter Gerhardsson att reagera på Gamla Ullevi.

När tilläggstiden skulle annonseras i den första halvleken stod förbundskaptenen och stirrade på fjärdedomaren.

– Det var inte första gången jag frågade utan typ 280:e gången, säger han.

Sverige tog en planenlig seger mot Georgien i VM-kvalet. Segersiffrorna som skrevs till 4–0 må ha varit i minsta laget, sett till hur mycket Sverige skapade.

Det var inte det enda som förbundskapten Peter Gerhardsson tyckte var i minsta laget. Flera gånger sågs den svenska landslagsledningen stå och gestikulera mot den assisterande domaren och fjärde domaren.

– Det var två saker vi frågade och gjorde dem uppmärksammade på, säger Gerhardsson.

– Dels är det när en målvakt maskar, det började efter första minuten. Att en målvakt maskar i 85:e minuten, men när man börjar maska efter fem minuter så undrar man vad det är för regler som gäller. Är det bara sista tio man varnar?

”Borde vara en klocka”

Den andra saken som Gerhardsson undrade över handlade om skador och hur det funkar med tilläggstid för alla de avbrotten.

– Det var inte första gången jag frågade utan typ 280:e gången, säger han och fortsätter:

– Det kan vara skador men första halvlek lägger man aldrig till tid. Jag har aldrig vetat hur det funkar, det borde vara en klocka man sätter igång så man vet hur mycket det är kvar.

Det blev tre tilläggsminuter i den första halvleken.

I den andra sken siffran sju när fjärde domaren höll upp tavlan för att visa hur mycket som återstod av matchen.

Aldrig fått svar

Om det var tack vare att den svenska landslagsledningen varit flitiga med att påpeka avbrotten och maskningarna vet inte Gerhardsson.

– Men det var klart mycket mer i andra. Varje minut är viktig att spela, vad vi kan göra är att göra dem uppmärksammad på det. Det var mer en fråga, varför är det på det här sättet.

Har du fått några svar?

– Det har jag aldrig fått faktiskt. Jag vet faktiskt inte. Det är godtyckligt, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Jag tror att det skulle vara enkelt om fjärdedomaren hade en klocka och bara stoppade den. Ibland är det en fördel och ibland är det en nackdel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.