United blev rasande på Zlatan – tvingades be om ursäkt

Berättar om händelsen i nya boken ”Adrenalina”

Zlatan Ibrahimovic tröttnade på förhandlingarna med Manchester United och skrev på sociala medier att affären var klar fast det inte stämde.

Ed Woodward blev skogstokig på svensken, som fick be om ursäkt.

”De hade planerat en överraskningskampanj och en presentation med specialeffekter à la Hollywood. Och jag förstörde allt med en uppdatering på sociala medier”, skriver Zlatan i nya boken.

Flera, för att inte säga samtliga, av Zlatan Ibrahimovics före detta klubbar får sina fiskar varma i hans nya bok ”Adrenalina”, skriven tillsammans med italienske journalisten Luigi Garlando. Zlatan berättar hur han inte pratade med Adriano Galliani på flera månader efter att Milan-bossen sålt Ibrahimovic till Paris Saint-Germain mer eller mindre utan hans vetskap 2012. PSG får sig också en släng av sleven, för sin amatörmässiga inramning när Zlatan anlände till klubben samma sommar. Han beskriver undermåliga träningsplaner, alldeles för liten medicinsk stab för en toppklubb och bristande logistik kring matchställen som gjorde att spelarna förväntades förvara dem hemma själva under hela säsongen.

Ibrahimovic bekräftar också ryktet att han erbjöd sig till PSG i somras – men inte som spelare utan som sportdirektör. Och ska man tro Zlatan var flera av spelarna övertygade om att det var en bra idé. ”En sa till mig: ’Zlatan, bara du kan få ordning och disciplin på det här laget’. En annan: ’Zlatan, om du varit här skulle vi inte haft problem i omklädningsrummet.’ Jag gillade idén, men det räckte inte för att bli av med känslan av rädsla och panik som jag fick av tanken på att sluta spela. En sak är att säga det, en annan att göra det. Jag skulle ha åkt till Paris, tittat på träningarna och frågat mig själv tusen gånger: ’Varför slutade du?’”.

Rådde Mbappé att lämna

Ibrahimovic återkommer vid flera tillfällen till rädslan och ångesten inför att sluta spela fotboll och frågan hur han ska fylla tiden efteråt. Han menar att de före detta spelare som blir experter i tv gör det för att de saknar att synas och få uppmärksamhet. Zlatan beskriver själv hur han under fotbolls-VM i Ryssland 2018 hade kontrakt med qatariska Bein Sport som expertkommentator, men att han inte kände sig bekväm och lämnade uppdraget redan efter första matchen.

I samband med kontakten med PSG i somras fick klubbens president Nasser al-Khelaïfi reda på att Zlatan rått Kylian Mbappé att lämna PSG för Real Madrid.

”Jag hade kunnat neka och svära på att det var en lögn, men i stället sa jag: ’Det stämmer, Nasser. Jag har gjort det. I PSG är det inte tillräckligt med disciplin och Mbappé måste ha disciplin för att utvecklas, växa och ta nästa steg. I Paris går det inte, för rätt personer jobbar inte där’”.

Hur det nu var blev Zlatan som bekant kvar i Milan, men det är ett annat klubbyte som höll på att gå om intet för att svensken tappade tålamodet.

När Nasser al-Khelaïfi klargjorde för Zlatan att han inte ingick i PSG:s framtidsplaner 2016 hörde José Mourinho, som då tränade Manchester United, av sig och sa till Zlatan att komma dit. Dagarna gick, Ibrahimovic väntade på besked hemma hos sin agent Mino Raiola i Monaco, som manade till tålamod. Men efter en vecka hade de inte hört mer från Manchester och Zlatan började tröttna.

”Mino ville döda mig”

”Faktum är att jag går in på Instagram och skriver: ’Min nästa klubb blir Manchester United’. Jag var så trött på förhandlingarna att jag inte tänkte på att Manchester var börsnoterat. Man får inte göra liknande offentliggöranden om saken inte är klar. Helvetet bröt loss. Mino ville döda mig.”

Zlatan beskriver vidare hur Ed Woodward blev skogstokig och försökte förklara sig.

”Det är bara mitt fel, Mino Raiola har inget med det att göra. Jag tappade tålamodet, det är allt. Det kändes som att jag stod i kvicksand och försökte göra något för att ta mig framåt, utan att tänka på konsekvenserna. Om affären går i stöpet nu, då är det så, vi släpper det. Det är jag som gjort fel. Jag ber om ursäkt än en gång.”

Woodwards svar?

”’Du har förstört en PR-plan värd fem miljoner pund.’ De hade planerat en överraskningskampanj och en presentation med specialeffekter à la Hollywood. Och jag förstörde allt med en uppdatering på sociala medier”, skriver Zlatan.

Men Manchester United blev det och första året i klubben beskriver Zlatan som fantastiskt: ”Jag kommer dit och alla hatar mig: Ibra den arrogante, den pretentiöse, ligisten, han som aldrig gör mål på engelska lag, den gamle, trettiofemåringen. Bra. Så vill jag ha er. Hata mig ni. Det gillar jag.”

Zlatan Ibrahimovic kom att göra 29 mål på 53 matcher med Manchester United, men förvånas över vad han kallar en ”liten mentalitet” i klubben. Han beskriver när Wayne Rooney lämnade klubben och hans namnskylt i omklädningsrummet åkte ner samma dag, ”som om han aldrig existerat”.

Ibrahimovic beskriver också förvåningen när han går igenom lönespecifikationen och ser att klubben dragit av en pund för att han vid ett tillfälle tagit en juice ur minibaren på hotellet där de bor inför match. Något som aldrig hade hänt i Milan, enligt Zlatan.

”Om jag så hade ett spontant möte i Rom såg Galliani till att klubbens privatjet var tillgängligt, utan att jag behövde betala. Jag säger inte att allt ska vara gratis, men en fruktjuice… Och ni säger er vara en av världens största klubbar?”.

Något mer väntat beklagar sig Zlatan också över mentaliteten i MLS, där han spelade för LA Galaxy i två säsonger, och menar att det faktum att nästan alla lag går till slutspel gör att värdet av att vinna i grundserien försvinner. Men det fanns andra saker Ibrahimovic uppskattade i Los Angeles: Att kunna spela fotboll på stranden med kids som inte visste vem han var…

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.