Nations League – landslagets auditionturné

Janne: ”Ska bli intressant att se vilka som kliver fram”

LJUBLJANA. I kväll inleds landslagets auditionturné.

Nations League, alltså.

Första stopp: Ljubljana.

Jury: Janne Andersson och Peter Wettergren.

– Det ska bli intressant att se vilka som kliver fram, säger Andersson.

Ett nytt spelsätt, gamla spelare som tackat för sig, flera återbud från nyckelspelare, ett gäng nya spelare och många som får mycket speltid på grund av det tajta spelschemat.

Den svenska inledningen på Nations League, med fyra matcher på elva dagar, blir något av en audition för spelarna där Janne Andersson anpassar spelsättet (4–3–3) efter materialet, tidigare spelare utmanas efter VM-missen i våras och nykomlingar vill slå sig in i landslaget.

– Jag vet inte i dag vilken som är den bästa elvan från den här truppen om jag ska vara ärlig. Det är ganska jämnt på ett antal positioner och det är många nya spelare som är med, som förbundskaptenen själv säger.

Här nedan har Sportbladet delat in de 25 spelarna i 7 olika kategorier i förhållande till var vi anser att de befinner sig i landslagshierarkin, från de största stjärnorna till de som är längst bak i kön och däremellan de som främst utmanas och utmanar.

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Tuff fajt om fyra platser

Jämnast bör det vara på...

...mittbackspositionen bredvid Joakim Nilsson, som får betecknas som given just nu med Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson, Marcus Danielson och Filip Helander borta av olika anledningar.

...innermittfältet bakom ”tian” Emil Forsberg (väl?). Albin Ekdal är skadad och Kristoffer Olsson borde vara rejält utmanad efter ett bitvis svagt VM-kval. Jesper Karlström och Mattias Svanberg lär få sina chanser där i Nations League. Ska Jens Cajuste äntligen få chansen från start i en tävlingslandskamp?

...ena ytterforwardsplatsen när Dejan Kulusevski tar den andra. I första hand slåss nog Viktor Claesson och Jesper Karlsson om vem som ska ta den framöver med Anthony Elanga som smygare där bakom.

Vi hittar faktiskt bara fem spelare, varav två målvakter, som var med i VM för knappt fyra år sedan.

– Det här öppnar upp möjligheter och min erfarenhet som tränare är att spelare som står på tårna och som får chansen ofta tar den chansen. Jag tycker att det är spännande och roligt och det ska bli intressant att se vilka som kliver fram. Men man kan inte sätta ett betyg på en spelare utifrån bara en match eller 30 minuter. Men kan vi utvecklas både som lag och att några spelare verkligen kliver fram så hade jag varit jätteglad, säger Janne Andersson.

Största stjärnorna

Emil Forsberg

Alexander Isak

Dejan Kulusevski

Robin Olsen

Kommentar: Landslagets affischnamn som utgör stommen också i det nya spelsättet. Här ingår också Victor Nilsson Lindelöf när han är med. Olsen är kanske inget affischnamn på samma sätt som de andra, men helt ohotad längst bak.

Givna i startelvan

Ludwig Augustinsson

Emil Krafth

Kommentar: Är ytterbackarna bara friska så är de givna just nu.

Utmanas

Viktor Claesson

Robin Quaison

Kristoffer Olsson

Kommentar: Spelare som haft stora roller under flera år, framför allt Claesson och Olsson. Men deras insatser i VM-kvalet i kombination med nya spelare som knackar på gör att de inte kan vara säkra på en plats i elvan längre. När Janne nu går över till en renodlad forward blir det ännu tuffare för Quaison, även om han kan spela ytter också (men där blir konkurrensen kanske ännu hårdare framöver).

”Gamla” utmanarna

Mattias Svanberg

Joakim Nilsson

Jesper Karlström

Kommentar: Det är lite nu eller aldrig för Svanberg och Nilsson, som varit med ett tag, att visa att man ska ha en permanent plats i startelvan också när skadade spelare kommer tillbaka. Karlström är förstås inte gammal i gamet (om än 26 år) men fick en rätt stor roll direkt i VM-playoffet i mars och hamnar därför i det här gänget med ”gamla” utmanarna.

Nya utmanarna

Jesper Karlsson

Anthony Elanga

Gabriel Gudmundsson

Viktor Gyökeres

Jens Cajuste

Joel Andersson

Kommentar: Det är för spelare som bland annat Karlsson och Elanga som Janne Andersson ändrat spelsätt – unga ytterforwards som han tror mycket på i framtiden. De har dessutom varit heta i sina klubblag, liksom Gudmundsson och Gyökeres. Cajuste åker med här också trots att han figurerat i landslaget ett tag (men bara spelat totalt 44 minuter i tävlingslandskamper) och skulle kunna sorteras in i ”Gamla utmanare” och gränsar till ”Truppspelare” just nu. Men Cajuste är ung och skador och klubbyte har ställt till det senaste året. Joel Andersson halkar in här också då han är den senaste att testas som back-up till Emil Krafth, om inte Janne Andersson ser Edvin Kurtulus som alternativ där. Krafth startat knappast alla fyra matcherna så det lär bli mer än inhopp för Joel Andersson.

Truppspelare

Alexander Milosevic

Carl Starfelt

Kristoffer Nordfeldt

Kommentar: Både Milosevic och Starfelt lär få en hel del speltid i Nations League men det får de framför allt på grund av den akuta mittbackskrisen. Med Nilsson Lindelöf och Helander tillbaka i höst hamnar de en bit bak i kön igen – om ingen av dem tydligt passerar Joakim Nilsson i de här juni-matcherna. Mittbacksduon tillhör inte det yngre gardet och har figurerat i landslagets periferi ett tag utan att Janne har trott på dem riktigt. Nordfeldt klar tvåa bakom Olsen och faktiskt truppens enda 80-talist.

Längst bak i kön

Branimir Hrgota

Hjalmar Ekdal

Edvin Kurtulus

Andreas Linde

Kommentar: Det här gänget bör allihop vara trea eller fyra på sin position. Kan väl bli några korta inhopp här och där.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.