Svennis: ”Det är en skam om de inte vinner VM”

Svennis i stor intervju om VM, Sverige, England och Neymar

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GELENDZJIK. Sverige-England i VM-kvartsfinal.

Då måste vi förstås prata med Sven-Göran Eriksson.

– Som lag är Sverige världsmästare, säger Svennis.

Här hyllar han också Janne Andersson, sågar Neymar, sätter hård press på Brasilien och skickar en hälsning till landslaget.

Sven-Göran Eriksson svarar men ber Sportbladet att återkomma både en och två gånger.

Först vid tredje försöket har han några minuter över för att prata om...ja, ni vet vad.

– Guuud alltså, jag tror aldrig att jag varit så populär i hela mitt liv, säger han på telefon hemifrån herrgården utanför Sunne.

– Nu åker det en norsk patrull härifrån och så kommer det en ny snart. BBC kommer och SVT kommer.

Hur känns det att vara så het då?

– Det kan jag leva förutan, skrattar 70-åringen som fortfarande går och hoppas på ett nytt tränarjobb.

Tittar du mycket på VM?

– Jag ska inte säga att jag sett alla matcher, men nästan.

Kommer du att åka över till Ryssland och titta på någon match?

– Ett utländskt tv-bolag vill att jag ska komma över till matchen på lördag. Men åka över för en match...jag vet inte. Jag är tveksam. Jag sitter väldigt bra i soffan här med en stor tv framför mig.

”Oavgjort efter 90 minuter”

Eriksson var engelsk förbundskapten 2001–06 och var med om att åka ut i kvartsfinal i tre mästerskap i rad: VM 2002, EM 2004 och VM 2006. Vid de två sista tillfällena var det på straffar.

Hur känns en sådan här match som på lördag för dig?

– Jag är ju svensk så det är inga problem med det. Jag vet vilka jag håller på.

Hur tror du att de går?

– Jag tror Sverige har en bra chans. Men det blir en väldigt tajt match. England gör sina mål på fasta och Sverige är också bra på fasta. Det ska till något speciellt.

– Du kan inte säga att något av de två lagen radar upp massor av målchanser i öppet spel. Det kommer att bli målfattigt och någon detalj som avgör, som för Sverige i går, eller en fast situation för England. Det är 50/50 vilka som vinner. Jag säger oavgjort efter 90 minuter och sedan får vi se hur många som har kramp i respektive lag (skratt). Men nu utgår jag från att båda lagen spelar som de har gjort.

Tror du det går till straffar också?

– Ja, det skulle det kunna göra.

Foto: Peter Wixtröm

Tröttnat på Neymar

Vad/vem har imponerat på dig i Sverige?

– Det är lagmoralen och laginsatsen. Ska du ta ut en spelare så är det lagkaptenen (Andreas Granqvist) i så fall, som ledare. De har ingen Neymar, Ronaldo eller Messi. Även om Forsberg är duktig så är det en bit dit.

– Sverige har inte världens bästa spelare men som lag är de världsmästare.

Vad tycker du om England så här långt?

– England är som England är. Nu tror de att de ska vinna VM igen. Tittar du krasst på det så har de slagit Tunisien och Panama. Det fordras lite mer för att vinna VM. Men England har ett bra lag. Försvarsmässigt är de ganska stabila och de har Kane som kan avgöra en match. De har speed i Vardy, som inte är den mest tekniske spelaren, och Sterling, som kan ställa till det för vilket lag som helst. De har spelare med fart och fantasi. Rashford är ett krutpaket. De är väldigt bra på kontringar men de kommer inte att få så många tillfällen mot Sverige.

Vilka tror du vinner VM?

– Det finns bara ett lag som det är ett misslyckande för om de inte vinner VM och det är Brasilien. Det är en skam om de inte vinner VM med tanke på vilka världsspelare de har. De har kanoner överallt och så har de Neymar som, om han inte gråter för mycket eller kastar sig för mycket, är en djävulsk fotbollsspelare.

Du är trött på hans fasoner?

– Ja, det är synd. Han har alla kvaliteter för att vara en Ronaldo, Messi eller Maradona. Han har allt. Han är lika bra som de. Men hans attityd är tråkig ibland, tyvärr. Det är synd om honom för han skulle annars, i alla fotbollsfans ögon, vara ännu större än han är. Jag tror det där ligger honom i fatet lite.

Så Brasilien är ditt guldtips?

– Det har det varit ända sedan VM började. Det var många som sa Tyskland och Spanien också men de ligger på beachen nu dom.

”Ni är historiska”

Kan Sverige ta VM-guld?

– Om de klarar av England blir det Kroatien eller Ryssland och det är överkomligt. Det ska de klara en bra dag. Men möter de Brasilien i finalen tror jag det blir för svårt. De har för många som kan korka upp ett svenskt försvar individuellt sett. Men låt oss försöka slå England först.

Vad säger du om Janne Anderssons sätt att leda laget?

– Det han gjort är fantastiskt. Det är bara att ta av hatten, buga och gratulera. Det går inte att göra det bättre. Från kval och playoff och framåt. Det är perfekt alltihop.

– Vi har inte världens bästa spelare men som lagbygge är vi världsbäst och det är väldigt mycket upp till Janne naturligtvis.

Vad har du för relation till Janne?

– Jag känner honom inte. Vad jag vet har jag aldrig träffat honom.

Till sist: har du någon hälsning till Janne och landslaget?

– Jag kan bara säga grattis. Vad som än händer i kvartsfinalen så är ni historiska. Fortsätt som ni har gjort hittills så är allting möjligt.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.