Osorio: Från illegal invandrare till förbundskapten

avStaffan Dickson

Foto: Eduardo Verdugo / TT / NTB Scanpix

Juan Carlos Osorio levde som illegal invandrare i USA.

Men det var först när han blev förbundskapten i Mexiko som den 57-årige colombianen verkligen fick lida för sitt ursprung.

– Om Osorio nu är en så bra tränare, varför är han inte förbundskapten för Colombias landslag, säger den mexikanske legendaren Hugo Sánchez.

Det var den sortens förlust som tar kål på karriärer. Det mexikanska landslaget var förnedrat, den mexikanska nationen traumatiserad. ”El Tri” hade förlorat kvartsfinalen i Copa América 2016 med 0–7 mot Chile.

Den colombianske förbundskaptenen Juan Carlos Osorio var tillbaka på den botten han börjat sin karriär på. Han gick in i omklädningsrummet på Levi’s Stadium i Santa Clara i Kalifornien, lossade på slipsen, sköljde ansiktet med kallt vatten och vände sig till sina spelare:

– Om ni inte tror på vårt arbete går jag ut nu och säger till alla att jag säger upp mig.Colombia i mitten av 1980-talet var ett samhälle infekterat av knarkpengar och korruption. Fotbollen var inte förskonad. 

– Jag blev snabbt desillusionerad och beslutade att ge upp allt och söka min framtid i USA, säger Juan Carlos Osorio i HBO:s dokumentär ”Destination Russia 2018”.

Efter att ha avslutat sin egen spelarkarriär landade han som 26-åring i Iowa i den amerikanska Mellanvästern, där han började studera på ett litet college. Men efter bara en termin slutade han för att i stället söka lyckan i New York. När hans uppehållstillstånd gick ut ställdes han inför ett val: att återvända till Colombia eller stanna som illegal invandrare i USA. Han valde det senare.

– Jag jobbade som gatuarbetare med borr och hacka.

När han inte arbetade tränade han fotboll i Flushing Meadows i stadsdelen Queens. 

– Jag skulle bli en stor tränare. Det satte jag upp som mitt stora mål. Mina vänner, som var mina försökskaniner, var alltid mycket träningsvilliga. Jag minns med värme hur alla hjälpte till. Vi brann alla för fotboll.

Men tiden i New York präglades inte bara av värme och kärlek till fotboll.

– Jag var orolig för och plågades av tanken på att bli utvisad. Vi gjorde inget dumt, men visste att vi befann oss i landet illegalt.

– Vi tränade i parker, framför allt sent på kvällarna då vi trodde att det var säkrare. Det hände att polisen kom till parken och då tvingades vi försvinna.Miguel Herrera gjorde viral succé när han skrek livet ur sig under VM 2014. Ett år senare fick den tidigare mexikanske landslagsspelaren sparken som förbundskapten efter att ha slagit en journalist. 

Det mexikanska fotbollsförbundet kunde inte ha valt en mer annorlunda efterträdare: den kirurgiskt precise taktikern Juan Carlos Osorio.

Han har ingen framgångsrik spelarkarriär bakom sig. Med vetskapen att han inte skulle få något gratis som tränare har han varit närmast besatt av att lära sig minsta detalj av spelet. När han under en period studerade i England hyrde han ett rum i ett hus med utsikt mot Liverpools träningsanläggning Melwood. Om vädret tillät stod han på en stege i trädgården för att kunna se vad som hände på planen, om det regnade tittade han ut genom sovrumsfönstret.

Efter att ha tagit examen i träningslära vid Southern Connecticut State University fick han 1998 sitt första fotbollsjobb som konditionstränare i det nu nedlagda laget Staten Island Vipers i United Soccer League. Sedan dess har tränarjobben avlöst varandra i snabb takt. Först var han assisterande i amerikanska Metro Stars och engelska Manchester City, sedan tog han över som huvudtränare i colombianska Milionarios och tränade efter det ett halvdussin lag i USA, Colombia och Brasilien innan han 2015 utnämndes till ny förbundskapten i Mexiko.Spelarna stod bakom honom efter den monumentala förlusten mot Chile, och något överraskande gjorde även förbundet det. Tolv förbundskaptener på lika många år fick räcka.

Men trots att Mexiko sedan dess vunnit mer än två tredjedelar av sina matcher har fansens och mediernas krav på Juan Carlos Osorio avgång inte tystnat. Tvärtom har ”Fuera Osorio!” bara ekat högre och högre på Aztekastadion i Mexico City.

– De nöjer sig inte med att vi vinner. Vi måste vinna och förnedra motståndet. Det finns inget annat land som lägger så mycket press på sin förbundskapten. Inget, säger han till New York Times. 

Många mexikaner tycker att Juan Carlos Osorio är alltför analytisk – på samma sätt som Zlatan kallade Pep Guardiola för ”Filosofen” går Osorio ofta under namnet ”Professorn” – men minst lika vanlig är uppfattningen att det stora problemet är hans ursprung.

– Det handlar om identitet, säger den tidigare landslagsstjärnan Hugo Sánchez, ansedd som landets störste fotbollsspelare genom tiderna, till New York Times.

– Om Osorio nu är en så bra tränare, varför är han inte förbundskapten för Colombias landslag?.

Sánchez, som fick sparken som förbundskapten 2008, fortsätter sitt resonemang i dokumentären ”Destination Russia 2018”. 

– Jag har aldrig tyckt om att ha en tränarstab och en förbundskapten som inte kommer från Mexiko.

Den nuvarande stjärnspelaren Andrés Guardado tycker att resonemanget är hyckleri.

– Det är tyvärr den dubbelmoral som finns i Mexiko. Vi ogillar hur mexikaner behandlas i andra länder, sen gör vi exakt samma sak i vårt eget land, säger Betis-spelaren i ”Destination Russia 2018”.

– Om vi inte vill bli diskriminerade kan vi inte diskriminera själva, säger Héctor Herrera, till vardags i Porto.Efter förlusten mot Chile förkovrade sig Juan Carlos Osorio i böcker om nederlag och förnedring. Han lät spelarna studera videoklipp på målen och anlitade en mental coach från Spanien för att förbereda dem inför VM.

– Drömmen är ett bra VM-resultat. Jag har ägnat nästan hela mitt liv åt den här underbara sporten för det, säger han.

Sedan VM 1994 har Mexiko åkt ut i åttondelsfinal sex gånger i rad. Slutar de tvåa i Sveriges och får möta Brasilien är risken stor att de gör det igen.

Om Mexiko inte lyckas I VM är det ingen tvekan om vem folket kommer att skylla på: sin colombianske förbundskapten. Juan Carlos Osorio har inga problem med det. 

– Om man vill bli en bra ledare ska man ge spelarna all ära vid segrar, och själv ta ansvar för alla förluster. 


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller