Kommer ut som homosexuell: ”Vill uppmuntra andra”

Collin Martin till vänster.
Collin Martin till vänster.

Minnesota Uniteds mittfältare Collin Martin, 23, har kommit ut som homosexuell.

Något han för tillfället är ensam om inom de amerikanska proffsligorna.

– Jag vill uppmuntra andra professionella idrottare att lita på att sportvärlden kommer att välkomna dem helhjärtat, skriver han på Twitter.

Knappt en månad återstår innan Pride-veckan drar i gång i Stockholm – men i Minnesota uppmärksammas hbtq-rörelsen redan på fredagskvällen.

Detta i samband med att Minnesota United tar emot FC Dallas i MLS.

Bara timmar innan avspark väljer nu mittfältare Collin Martin att gå ut med ett tillkännagivande.

– I dag har mitt lag, Minnesota United, sin Pride-kväll. Det är en viktig kväll för mig då jag för första gången berättar offentligt att jag är öppet homosexuell och spelare i Major League Soccer, skriver Martin i ett meddelande som han publicerat på sitt Twitter-konto.

– Jag har enbart mottagit vänlighet och acceptans från alla i MLS och det har gjort mitt beslut att komma ut så mycket lättare.

”Sportvärlden välkomnar helhjärtat”

Collin Martin är den andra fotbollsspelaren i MLS att komma ut som homosexuell efter att Robbie Rogers, då i LA Galaxy, gjorde samma sak 2013.

I basketligan NBA kom även Jason Colin ut som gay samma år, liksom den pensionerade amerikanske fotbollsspelaren Michael Sam i NFL.

För tillfället är dock Martin den enda inom de fem stora amerikanska proffsligorna (MLS, NBA, NHL, NFL och MLB) som är öppet homosexuell.

Genom att själv komma ut hoppas han nu att fler idrottare på hög nivå ska följa hans exempel.

– Nu när vi firar Pride skulle jag vilja tacka mina lagkamrater för att de ovillkorligt stöttar mig för den jag är. Som professionell idrottare skulle jag vilja passa på att uppmuntra andra professionella idrottare att lita på att sportvärlden kommer att välkomna dem helhjärtat, säger Collin Martin.

Som nu hyllas på sociala medier.

– Älskar det här! Så inspirerande, tack Collin! Lycka till den här säsongen, förutom mot LA Galaxy, skriver Robbie Rogers på Twitter.

– Stolt över den här killen som är en fantastisk person och en fantastisk lagkamrat. Krävs så mycket mod att vara en av de första att komma ut, skriver Minnesota Uniteds försvarare Eric Miller.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.