Tyskarnas protest mot Red Bull

FOTBOLL

Salzburgs systerklubb väcker avsky i Tyskland

Opinionen mot Red Bulls satsning på fotbollslag växer sig starkare.

Nu sprider sig protester mot Salzburgs systerlag RB Leipzig inom den tyska fotbollen.

Salzburgs storsponsor Red Bull fick uppleva ett bakslag i går kväll när klubben återigen missade Champions League efter förlusten mot Malmö FF.

Men i Tyskland går systerklubben RB Leipzig – också ägda av Red Bull – som tåget. Laget spelar i samma färger som Salzburg och har klättrat i seriesystemet sedan energidrycksföretaget klev in i klubben.

I år är man nykomlingar i den tyska andraligan och har fått drömstart på säsongen. Efter tre omgångar leder RB Leipzig serien med sina sju poäng. Men klubbens jakt på en plats i den tyska högstaligan väcker avsky inom den tyska fotbollen.

”Är lika korkade”

Initiativet ”Nein zu RB” – Nej till RB – har startats av en koalition av fans till klubbar i andraligan och nu har protesterna spridit sig till fans även i Bundesliga. På Olympiastadion i Berlin vecklade Werder Bremen-fans enligt BundesligaFanatic ut banderollen ”Nein zum Kunstprodukt RB”, vilket översätts ”Nej till den artificiella produkten RB”.

Tidigare hade fans av klubben 1860 München tagit ställning med flera banderoller som läste:

”De som följer den korkade idéen med sina ögon stängda är lika korkade som själva idéen”.

Pumpar in pengar

Det tyska fotbollförbundet var enligt BundesligaFanatic till en början tveksamma inför att ge RB Leipzig licensen för spela i andraligan inför säsongen men efter ett par mindre förändringar i klubbmärket och ett löfte om ökat medlemsinflytande till 2015 vek man sig.

Med energidrycksföretaget som ägare har klubben betydligt större ekonomiska muskler än sin konkurrenter i andraligan, och är även finansiellt starkare än många av lagen i Bundesliga. I sommar har man spenderat motsvarande drygt 120 miljoner kronor på värvningar.

Dessutom gör österrikiska uppgifter gällande att företaget kommer att flytta ännu mer resurser in i den tyska klubben – och dra ner på investeringarna i Red Bull Salzburg som följd av förlusten mot Malmö FF.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga