Assyriernas landslag vädjar om hjälp

Publicerad 2014-07-28

Fansen markerar: "För folket"

Assyriskas Levon Pachajyan.

Match mot Hammarby i Superettan.

Då väljer Assyriskas supporterklubb att uppmärksamma assyriernas situation i Irak.

– Vi ska visa kärlek och stöd för våra bröder och systrar därnere, säger Ninos Sharro till Sportbladet.

Assyriska-fansen kommer bära vita tröjor med det arabiska N:et målat i rött på.

För första gången på över 1500 år har kyrkklockorna slutat ringa i Mosul. De kristna assyrierna har fått välja mellan att lämna staden, betala skatt, konvertera till islam - eller dö.

Deras husfasader har målats i rött, markerats med den arabiska bokstaven ”N” för att de är ”nasrany”, kristna.

Flera hundra mil därifrån spelar Assyriska FF fotboll i Sverige och ligger sist i Superettan. Klubben har alltid klassats som de statslösa assyriernas landslag - och nu väljer dess officiella supporterförening Zelge Fans att rycka ut till folkets undsättning i samband med kvällens match mot Hammarby.

"Finns knappt fokus på fotbollen"

Via sin officiella sida på Facebook har Zelge Fans meddelat att samtliga närvarande assyrier måste bära en vit tröja med ett rött arabiskt ”N”.

Tröjor kommer att delas ut gratis till de första tvåhundra som anländer, och röda sprayburkar har inhandlats för de som tar med sig ett blankt, vitt plagg.

Sportbladet har förgäves sökt Assyriskas ordförande för en kommentar, men fått tag på Zelge-medlemmen Ninos Sharro som förklarar beslutet:

– Vi gör det här för folket. Vi ska visa kärlek och stöd för våra bröder och systrar som lider därnere.

Är det svårt att fokusera på det sportsliga?

– Ja, det här har ju ingenting med själva laget att göra. Fokus finns knappt på fotbollen just nu, utan allt handlar om att uppmärksamma det som sker i Irak.

En hjälpande hand

Säsongen har visserligen varit en riktig besvikelse för Assyriska, men i kväll kommer alltså gränsen mellan idrott och politik att försvinna bland de rödvita supportrarna.

Situationen i Irak är så kritisk att landets ursprungsbefolkning hotas av förintelse, något som Aftonbladet rapporterade om förra veckan i en artikel som fick gigantiskt genomslag med närmare 10 000 delningar på Facebook.

Hemskheterna har lett till att fotbollen hamnat i skuggan hos Assyriska-supportrarna. I kväll handlar det om att sträcka ut en hjälpande hand till de landsmän som flytt Mosul, som aldrig mer får höra kyrkklockorna ringa i sitt forna rikes huvudstad.

Följ ämnen i artikeln