Sveriges okända hopp i fotbolls-VM

avEmil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Superettans förre skyttekung: ”Zlatan får plugga till läkare så att han kommer nånstans...”

1 av 3 | Foto: Svenska hopp i VM Övre raden från vänster: Gustav Christensen, Per Eiderbrant, Linus Rydhög, Mats Pettersson (tränare), Daniel Jerrhag, David Eberhard (lagkapten), Arvid Guterstam, Jens Edvardsson, Mats Ehinger, Olof Guterstam.
Nedre raden från vänster: Jens Nilsson (skadad), Magnus Brandt (lagledare), Jakob Eberhard (coach), Guillermo Forfait, Anders Bengtsson, Mikael Collryd, Jonas Winge, Johan Wikström (coach), Olof Persson.

Erik Hamréns manskap lyckades inte ta sig till VM i Brasilien – men det gjorde läkarlandslaget i fotboll.

Stjärnan Olof Guterstam, 31, tidigare skyttekung i superettan, levererar en skämtsam passning till Zlatan Ibrahimovic:

– Zlatan får plugga till läkare så att han kommer nånstans, säger Guterstam och garvar.

Olof Guterstam var under många år målspottare i Brommapojkarna och vann 2006 skytteligan i superettan med 17 baljor.

När BP tog steget upp i allsvenskan var Guterstam så het att han togs ut till landslagets januariturné 2007.

– Jag spelade två landskamper med ”riktiga” landslaget, mot Venezuela och Ecuador, så jag har spelat fotboll i Sydamerika förr. Men det här känns extra speciellt eftersom det är i Brasilien.

”Går stadigt nedåt...”

Riktiga fotbolls-VM avgörs 12 juni-13 juli. Fotbolls-VM för läkare avklaras på betydligt kortare tid, 6-12 juli i Natal i nordöstra Brasilien.

– Det ska bli jättekul att få spela fotbolls-VM. Det är ju en liten dröm även om jag inte enbart satsade på att få spela i läkar-VM, säger Guterstam.

När BP rasade ur allsvenskan 2010 valde Guterstam att trappa ned med IK Frej i division 1.

– Året efter spelade jag med Älvsjö i division 3 och nu är jag i division 4-laget Gunners United. Så det går stadigt nedåt, hehe.

Varför valde du att trappa ned elitsatsningen vid 27 års ålder?

– Jag hade något annat som jag tyckte var väldigt spännande att hålla på med. Nu jobbar jag som underläkare och ska börja som AT-läkare till hösten.

I går spelade läkarlandslaget träningsmatch mot författarlandslaget och vann med 3–2 efter två mål av Guterstam och ett av Gustav Christensen.

Målet: VM-guld

Enligt mittfältaren Gustav Christensen är Olof Guterstam läkarlandslagets svar på Zlatan Ibrahimovic.

– Jag tror att förväntningarna är oerhört höga. Men det det kan jag ta, det är bara kul, säger Guterstam.

Du tog dig till Brasilien, det gjorde inte Zlatan.

– Ja, precis. Zlatan får plugga till läkare så att han kommer nånstans, hehe. Men det bör väl sägas att vi betalar vår resa i princip ur egen ficka.

För två år sedan, när VM avgjordes i Malmö, tog Sverige silver efter finalförlust mot Ungern. I Budapest förra året slutade Sverige inte bättre än på 13:e plats av 15 lag. Det är med andra ord ett revanschsuget lag som reser till Brasilien.

– Målsättningen är VM-guld! Men jag tror att konkurrensen är tuff eftersom alla fotbollsintresserade läkarlandslag vill till Brasilien, säger Olof Guterstam.

Sverige har ytterligare ett fotbollslandslag som får spela VM i sommar. Landslaget för funktionsnedsatta har tagit sig till Brasilien bland annat tack vare ekonomisk stöttning från Zlatan Ibrahimovic.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM