Fotboll

Sjögren: Räddades – av påhittad snödriva

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Ett helt dygns lidande med frågan om FFP dödat silly seasons briljans.

Sen räddades vi.

Av en påhittad snödriva på A14.

Silly season har alltid handlat om drömmar och besvikelse. Hinner helikoptern med Fernando Torres landa i London? Kommer Diego Militos transferpapper komma in genom kansli-fönstret? Hittar Peter Odemwingie till sin nya klubb – och ännu viktigare: Kommer han bli insläppt?

Men arenan är numera förändrad.

Det finansiella regelverket FFP har numera dödat stunder av spontanitet. Stunder som tidigare fött galenskap. Nu handlade den mytomspunna Deadline day i stället nästan uteslutande om en affär som förberetts i veckor.

Chelsea skulle köpa Juan Cuadrado från Fiorentina men med FFP-reglementet var det ingen enkel affär. Först när Mohamed Salah lånats ut motsatt väg och André Schürrle skeppats till Wolfsburg (som i sin tur släppte Ivica Olic till Hamburg) hade alla klubbar plats för spelarna på sina lönelistor.

En sorglig utveckling

Det är den här typen av extremt välplanerade schackspel som numera kommer prägla transfermarknaden. För att undvika Uefas bestraffningar måste alla syna minsta detalj i varje affär, hur de skriver kontrakten, hur köpsumman delas upp, om det går att förlänga dem...

Numera handlar silly season mer om att lura regler än säljande klubbar. I går extra tydligt personifierat av Francis Obeng.

28-åringen tillhörde innan gårdagen Serie B-klubben Carpi FC men var utlånad till Santarcangelo i tredjedivisionen. Han värvades nu till Napoli av en enda anledning: Han är från Ghana.

Napoli hade en plats för en spelare från utanför EU-området som de hade riskerat att förlora om de inte utnyttjat den. Nu ska Obeng sitta fast till sommaren för att fylla den – utan någon som helt chans till spel i Serie A. En affär enbart för att lura regelverket.

Det kändes som en sorglig utveckling av silly season men precis när jag höll på att ge upp alla drömmar om lite äkta silly kom den. En bil. En Sky Sport-reporter. Och en snödriva på A14.

Ursäkta min glädje, Olsson!

Martin Olsson skulle äntligen få komma tillbaka till Premier League efter att Norwich till sist accepterat ett bud från West Bromwich. Men svensken fastnade i en snödriva på den brittiska motorvägen. Allt enligt Sky Sports Simon Thomas.

Det var i skrivande stund de sista rapporterna. Om affären är löst när ni väl läser det här, eller om historien om snödriven ens stämde, känns egentligen oväsentligt. Drömmen om silly-dramatik lever i allra högsta grad även om det den här gången krävdes lite hjälp från vädrets makter – eller en påhittig ”journalist”.

Jag är och kommer alltid förbli en stor supporter av galenskapen kring fotbollsövergångar. Det är därför med ett stort mått av sorg jag ser hur fotbollen förändras, stabiliseras och blir mer långsiktig. Även fast jag inser att det ofrånkomligt är fotbollens eget bästa.

Som tur är kommer det alltid finnas klubbar som agerar i sista minuten på jakt efter ett stort kap. På måndagen krävdes det en snödriva för att ställa till det.

Jag hoppas Martin Olsson ursäktar min glädje över det här även fast det riskerade hans eventuella drömaffär. Men det är trots allt det här silly season handlar om.

Galenskapen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!