Borges: Tacksam mot AIK oavsett vad som händer

FOTBOLL

Reser med skrällgänget till Costa Rica: ”Blir ett firande att minnas”

1 av 6

VM har fått sitt stoltaste gäng förlorare.

Sent i natt, efter straff-uttåget, möter Sportbladet Celso Borges.

– Jag är rätt säker på att det kommer att bli ett firande att minnas, säger han.

1990 var ett historiskt år för costaricansk fotboll. Landslaget flög till VM i Italien där man besegrade Skottland med 1–0 och Sverige med 2–1.

Efter uttåget i åttondelsfinalen, 1–4 mot Tjeckoslovakien, hyllades Hernan Medford, Alexandre Guimarães och de andra som hjältar hemma i Costa Rica.

24 år senare bräcker Guimarães son sin pappas prestation. Celso Borges har varit ryggrad i den costaricanska upplaga som tagit sig förbi Italien, Uruguay, England och Grekland, men till slut fallit på straffar mot Holland.

”Tänkte om”

Borges satte sin straff, trots att Hollands målvakt Tim Krul psykade så gott han kunde.

– Jag hade bestämt mig, men så kom målvakten fram och sa att han visste allt om mig, att han visste exakt vart jag skulle skjuta. Han verkade väldigt säker, så jag fick tänka om. Jag ändrade jag mig, säger Borges, när Sportbladet möter honom sent i natt.

Hur ser du på att Holland bytte in Krul?

– Jag har aldrig upplevt en sådan grej tidigare, men det visade sig vara rätt. Det var nyckeln till att de vann matchen.

Åker du tillbaka till Costa Rica nu?

– Ja, så vitt jag vet ska vi vara tillbaka där på tisdag. Jag vet inte ifall det blir någon parad eller vad som kommer att hända, men jag är rätt säker på att det kommer att bli ett firande att minnas.

Kommer du tillbaka till Sverige?

– Jag vill komma längre i min utveckling, och se vart det tar mig. Det här kan vara ett ögonblick då det är rätt för oss att hitta en lösning som gör att alla blir nöjda. Oavsett vad som händer kommer jag alltid att vara tacksam mot AIK, allt de har gjort för mig och allt stöd jag fått därifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM