AIK Fotboll

Sommaren här - AIK-formen med

Av: 

Oskar Månsson

FOTBOLL

Sportbladet Oskar Månsson: Bästa laget just nu?

Det är ju precis som det brukar.
Sommaren är här och AIK-formen med den.
Borta är vårens felbeslut, virriga försvar och allmänna osäkerhet.
Så här bra har AIK inte spelat sedan Europa League-hösten för två år sedan.

Oskar Månsson.
Oskar Månsson.

Vi måste börja med Celso Borges.
I går morse landade han på Arlanda – jetlaggad, sliten och kanske en aning bakfull efter ett ordentligt VM-firande i San José – bara för att åka direkt till träningen på Friends arena.
I dag startade han i toppmötet mot Kalmar och gjorde det naturligtvis hur bra som helst. Borges dirigerade mittfältet, lugnade ner och växlade upp efter behag och såg till att motståndarna tvingades ställa både mittfält och backlinje långt in på egen planhalva.
Efter att ha sprunit sex mil på VM-planerna i Brasilien såg Borges ut att njuta av det allsvenska tempot, och AIK dominerade från första stund.

Sköljde över Kalmar FF

När formtoppade Nabil Bahoui drömsköt 1-0 efter 24 minuter hade Eero Markkanen missat i princip öppet mål och Borges axlat(?) bollen i ribban från nära håll.
Kalmar hittade tillbaka en aning efter målet men hemmaledningen efter 45 minuter var odiskutabel. Jag antar att Hasse Eklund höjde rösten omklädningsrummet i paus, för efter den kom Kalmar ut med bättre fart. Måns Söderqvist och Melker Hallberg hade varsitt skapligt läge, men snart tog hemmalaget över spelet på nytt.
I den 51:a minuten sköt Ibrahim Moro från distans – det blev ungefär lika snett som vanligt – och Alexander Milosevic dök upp i straffområdet och visade varför han varit anfallare en gång i tiden.

Fokus på bollen, snabb bredsida, titt mot linjedomaren, målgest, avgjord match.
Kalmar försökte komma tillbaka, men var ett slaget lag. De må vara ett av seriens tätaste kollektiv men frågan är om högstanivån är tillräcklig för att mäta sig med de allra bästa i längden.
Nu är vi där vi brukar.
För precis som vanligt inledde AIK serien illa – och precis som vanligt så har de hittat formen lagom till sommaren.
Med tanke på hur mycket som har hänt i Malmö (som spelar just nu) på sistone så skulle jag inte bli förvånad om AIK är ikapp om bara några omgångar.

Landets bästa lag just nu

Nu finns det visserligen massor av rykten kring tongivande spelare som Borges, Bahoui, Quaison, Markkanen och Milosevic – risken är att två eller tre försvinner, då ändras oddsen – men om vi tittar på kapaciteten här och nu så kan AIK vara landets bästa lag.
Dagens match var ett styrkebesked.
Patrik Carlgren fortsätter att växa, backlinjen ser samspelt ut. På mittfältet övertygar inte bara Borges och Bahoui, även Ibrahim Moro verkar ha hittat rätt efter månader av bollspridande.
Nej, så här bra har inte AIK varit sedan Europa League-spelet 2012 när de slog CSKA Moskva och PSV Eindhoven. Då handlade det visserligen om helt andra matcher, om att försvara mer än att anfalla, men det var senaste gången så mycket stämde på samma gång.

Till sist:
Det blev bråk på slutet av matchen, just som jag försökte slutföra den här texten, när Emin Nouri fick spel och kapade Nabil Bahoui. Vad som hände i detalj kan jag inte riktigt redogöra för nu, men det lär vi återkomma till. Känslorna kokade i alla fall, både på planen och vid bänkarna.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll