Tvingas att lämna: ”Jag blev hotad”

avFredrik Jönsson, Oskar Månsson

Foto: JONAS HERJEBY
Sofia B Karlsson.

Sofia B Karlsson har jobbat med projektet ”Fotboll för alla” hos AIK.

I dag meddelar hon att hon lämnar sin tjänst – efter hot.

”Jag kan bekräfta att jag lämnat AIK pga den ohållbara arbetssituation jag hamnat i, med mordhot och näthat”, skriver hon till Sportbladet i ett sms.

I början av 2013 drog AIK igång projektet ”Fotboll för alla” – för jämställdhet, öppenhet och respekt. De ville att klubben skulle vara tillgänglig för alla.

I två år drev Sofia B Karlsson projektet.

– Jag ville göra det till en riktig AIK-grej, ett fotbollsprojekt. Det handlar om att göra fotbollen mer öppen för alla och därmed skapa bättre möjligheter att bli bättre, sa hon till Sportbladet i en lång intervju i somras.

Efter projektet tog Karlsson över Daniel Tjernströms tjänst som CSR i AIK. Men nu – två månader senare – väljer hon att hoppa av tjänsten.

”Utsatt för näthat och hot”

Amphi produktion‚ som var med i projektet ”Fotboll för alla”, skriver på Facebook att Sofia B Karlsson har blivit hotad.

”Att arbeta med förändring och för allas lika värde utmanar rådande maktförhållanden. Vi skickar idag massor av kärlek till Sofia B Karlsson som nu slutar på AIK sedan hon blivit utsatt för näthat och hot av personer som vill att AIK ska representera något annat än en öppen och inkluderande fotboll för alla. Sofia har bedrivit ett mycket framgångsrikt arbete i Arvsfondsprojektet Fotboll för alla, ett arbete som redan skapar positiv förändring i den barn- och ungdomsfotboll som självklart ska vara öppen och likvärdig för alla. Hatet kommer inte att vinna”, skriver Amphi produktion.

”Tråkigt att behöva lämnat”

Sofia B Karlsson bekräftar för Sportbladet via sms att hon lämnar AIK.

”Jag kan bekräfta att jag lämnat AIK pga den ohållbara arbetssituation jag hamnat i, med mordhot och näthat. Och att det är tråkigt att behöva lämna eftersom jag känner väldigt mycket för den här klubben och vet att arbetet behövs”, skriver hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Fotboll

Näthat