Redo för nya bragder

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Månsson: Men tyvärr, AIK och HIF – ni kommer inte ha en chans

Bra självförtroende Både AIK och HIF tror sig ha goda chanser att ta sig vidare från sina grupper i Europa League. Och både klubbarna har goda erfarenheter från spel Europa.
Bra självförtroende Både AIK och HIF tror sig ha goda chanser att ta sig vidare från sina grupper i Europa League. Och både klubbarna har goda erfarenheter från spel Europa.

Efter miraklet i Moskva vet euforin inga gränser, så nu är det dags för partybromsen att göra entré.

Hallå AIK, hör ni mig?

Det är en dag i morgon också – här, ta en resorb – och jag är ledsen att behöva säga det, men ni kommer aldrig att ta er vidare från den gruppen.

Att AIK var uträknade på förhand inför bortareturen mot stora stygga CSKA märktes inte minst på mediebevakningen. Ingen svensk tv-kanal sände matchen och själv fick jag en stor applåd(!) när jag gick in i omklädningsrummet efter bragdsegern.

”Månsson, din jävel! Det var bara du som trodde på oss!”

Det visade sig att jag var ensam svensk journalist på Khimkistadion och att Andreas Alm hade tagit upp det i motivationssnacket inför matchen – nu ska vi visa alla ”experter” där hemma som räknat ut oss.

Vi mot dom, nu jävlar, klassisk retorik.

Ska jag vara ärlig så trodde jag inte det minsta på en vändning, hur skulle man kunna göra det, men efteråt kunde jag bara kapitulera för den enskilt största svenska klubblagsbragden sedan San Siro-Svens dagar.

Problemet efter lottningen är att det behövs tre-fyra bragdinsatser till.

Jag har inget emot att AIK sticker ut med kaxiga uttalanden om att ”Slår man CSKA så kan man spöa de här lagen också” (Niklas Backman) och ”Målet är förstås att gå vidare från gruppen” (vd:n Thomas Edselius) men sett i ett utifrånperspektiv så ska det inte kunna gå.

Oddsen är omöjliga på nytt.

Nu handlar det om sex matcher, inte två.

Otäckt lag att möta

Napoli är ett världsklasslag (och Cavani är kvar) som AIK måste göra något extraordinärt för att ens kryssa mot, PSV har landslagsspelare på varje position och Dnipro Dnipopetrovsk – ja, det hör man på namnet att det är ett otäckt gäng att möta.

Skämt åsido, mot ukrainarna har AIK en realistisk chans att plocka poäng, även om Dnipro är en betydligt större klubb ekonomisk sett. Ett bra exempel på det är att Jevhen Konopljanka – som terroriserade Sveriges backlinje och slog hörnan till Sjevsjenkos avgörande mål i somras – fortfarande är kvar. 22-åringen har ryktats vara på väg bort för bortåt 150 miljoner men stannar där han är.

– Ska man bygga ett stort lag så måste de stora spelarna vara kvar, motiverade den gamle tränarräven Juande Ramos.

Ja, men då så.

Sex-sju poäng skulle vara strålande

Jag tror inte att AIK gör blir ett nytt Malmö FF och tar EN poäng av 18 möjliga, men något annat än en fjärdeplats skulle överraska mig stort.

Nä, sex-sju poäng och sju-tio extramiljoner bara i segerpremier ska AIK vara nöjda med, i så fall har man gjort ett strålande Europaspel.

För Helsingborg är läget något liknande.

Hannover, Twente och Levante ser aningen mänskligare ut än AIK:s grupp men efter utskåpningen mot Celtic är det inte läge att vara kaxiga.

Sportchefen Jesper Jansson tycker visserligen att man har alla chanser att gå vidare men även här så vore ett avancemang en sensation som trotsar alla odds.

Truppen har spetsats, precis som AIK:s, men över sex matcher så tror jag att tyngdlagen tar ut sin rätt.

Alltså: Helsingborg blir sist i gruppen, det är utgångstipset.

Och nej, jag inte glömt vad som hände för fem år sedan, när HIF gick vidare och Andreas Dahl plötsligt var en mittfältare av världsklass, men den nyktra analysen säger att det inte kommer att hända igen – och då syftar jag inte enbart på Dahl.

Europafesten lär ta slut redan i december för våra svenska deltagare.

Men det kommer att vara roligt så länge det varar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN