HEMLIGA SPELET

Så gick turerna bakom kulisserna när Rikard Norling fick sparken

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
VÄDJADE FÖRGÄVES Fansen ville ha kvar Rikard Norling på tränarposten, men deras krav tillgodosågs inte: i går fick AIK-tränaren sparken trots att han har kontrakt ett år till.

Måndagen den 10 november 2008 kommer av AIK:are minnas som dagen då de mörka molnen återigen drog in över Råsunda och Karlberg.

Hemska minnesbilder från 2004 spelas upp.

Rikard Norling och Charlie Granfelt sparkas – Ola Andersson och Nebojsa Novakovic säger upp sig.

Sportbladet ger dig här det hemliga spelet bakom massutrensningen.

Stockholm, måndagen den 10 november.

Klockan är strax efter tio på morgonen. Rikard Norling sitter i sin hyrda stadsjeep, han är på väg till klubbens kansli i Råsunda Fotbollstadion. Ett möte med Per Bystedt och Lars Rekke är inplanerat.

– Jag kände mig redo oavsett vad de skulle säga, men jag var inte förberedd på att få sparken, säger Rikard Norling.

När alla tre satt vid bordet gick det hela snabbt.

– Det var inte så mycket snacka om egentligen, det gick snabbt. De sade vad styrelsen hade kommit fram till, och jag sade att jag var av en annan åsikt.

Allt hade egentligen redan avhandlats på ett möte under torsdagen där Rikard Norlings chef, sportchefen Ola Andersson, gav sin bild av arbetet i klubben och den fotbollsmässiga situationen. Bystedt/Rekke krävde inte någon rekommendation av Andersson gällande Norlings framtid, men lyssnade noga. Under samma möte fick också Rikard Norling under en dryg timme ge sin bild av läget – och framtiden.

– De trodde inte att mitt förslag för framtiden var det bästa för AIK. De trodde på sin väg och det kan säkert bli bra det med. Nu behöver jag tid att smälta allt och reflektera över hur jag känner.

”Egna efterforskningar”

Den information som Ola Andersson lämnade till styrelsen var inte tillräcklig som beslutsgrund, därför satte ledamöterna igång en egen utredning för att ta reda på Norlings ställning i klubben.

– Vi gjorde egna efterforskningar, hörde oss för med så många som möjligt. Både inom klubben och utanför, säger Per Bystedt.

Sportbladet träffade Rikard Norling på Skytteholms IP dagen före ödesmötet med Bystedt och Rekke.

– Jag vill till varje pris vara kvar i AIK, det kan du skriva.

– Jag är på den plats jag älskar mest.

Men hans stora kärlek till klubben räckte inte. Och när AIK avslutade kärleks-

sagan fick det oanade konsekvenser. Sportchefen Ola Andersson sade upp sig efter fansens påtryckningar och legendariske tränaren Nebojsa Novakovic lämnade i vredesmod jobbet som assisterande tränare. Spelarna samlades ute på Karlberg för att försöka förstå, mer eller mindre chockade svarade de på frågor utan att ha blivit informerade. Bojan Djordjic och Mats Rubarth försvann utan att säga något. Lagkaptenen Daniel Tjernström var fåordig. Markus Jonsson försökte sätta ord på känslorna:

– Det känns konstigt bara. Men reaktionerna för Rikard var väntade, det vet alla som har sett våra matcher på slutet. Vi spelare visste att det skulle bli liv från supportrarna om Rikard fick sparken, säger han.

”Fler fördelar”

När det gäller den verkliga anledningen till att Rikard Norling försvinner till förmån för Mikael Stahre så ligger efter gårdagen en tydlig förklaring till hands. När det gäller filosofi och taktiskt kunnande finns det inget skäl att byta Norling mot Stahre.

Beslutet togs av mer socialpsykologiska orsaker.

– Mikael har flera fördelar som vi ser det. Han sympatiserar med Rikards spelidé men är också oerhört skicklig när det gäller lagbygge och att skapa en bra känsla i gruppen. Det tror vi är viktigt, för det är tufft att spela i AIK, säger Per Bystedt.

Skapa lättsam känsla

Rikard har självt sagt att ”han inte är typen som socialiserar i onödan”. Det kan ha kostat honom jobbet som chefstränare. De som kontinuerligt har besökt Råsunda och Karlberg har sett att glädjen ibland har tryckts tillbaka av ”prestationshantering”. Mikael Stahres viktigaste uppgift blir att skapa en lättsam och förlåtande känsla i laget. Lyckas han med det är mycket vunnet. Tunga uppslitande separationer är krävande att hantera. Nya AIK är borta och med det en stor del av framtidstron. Visionen är att vara sportsligt och ekonomiskt ledande i Norden.

De detaljerade riktlinjerna för de närmaste veckorna satte Per Bystedt och Mikael Stahre upp tillsammans under ett extra-möte på Karlberg sent i går kväll. Utanför samlades intet ont anande AIK-ringen, en sympatisk samling gamla AIK:are som hade träffats för att dricka hallonsoda och prata om livet. Jag frågade en äldre herre om dagens händelser. Han svarade att han aldrig hade varit mer orolig för sitt AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM