14 spelare om handsregeln

avHenrik Lundgren

FOTBOLL

1. Efter Halmstad–Djurgården i söndags uppstod nya diskussioner om tolkningen av hands. Hur ska handsregeln bli tydligare?

2. Finns det någon annan regel som du tycker bör ses över?

3. Ny läktarskandal i stockholmsderbyt i måndags. Frågan har ställts förr; men hur ska man komma till rätta med problemet?

✓Martin Andersson, Elfsborg

1. Det är väldigt svårt, det är ju inte lätt att bedöma en ofrivillig hands. Men så länge armarna är intill kroppen så går det ju inte att döma. Regeln är svårbedömd.

2. Frilägesutvisningen. Den är för hårt dömd i dag. Okej med både straff och utvisning om det är en riktigt ful kapning, men om det inte är det så borde det räcka med enbart straff.

3. Stäng av huliganerna på livstid. Vi har väl försökt kopiera lite vad de göra i England. Där har de ju lyckats, åskådarna sitter nära planen, där finns inga staket. Så vi borde göra ännu mer som dem. Fler kameror, och stänga av bråkstakarna på livstid, det är det som gäller.

✓Bobbie Friberg da Cruz, Gais

1. Det är svårt att säga. Är handsen tydlig ska det givet vara straff, men är det inte medvetet så… Men det där är en domarfråga, det ska inte jag in och pilla i (skratt).

2. Regeln om att det ska vara varning när man drar av sig tröjan efter att ha gjort mål ska de slopa direkt! Man måste ju få fira lite.

3. Det är en knepigt. Men hårdare visitering, det känns som att speciellt på Stockholmsderbyn så är det enkelt att smuggla in saker. Sen ska man stänga av bråkstakarna, på livstid. De har inte på en fotbollsmatch att göra.

✓Hans Berggren, Gefle

1. Det vore ju bra om det fanns en tolkning i alla fall… Regeln måste vara rak och bestämd, det vore jävligt bra.

2. Jag har svårt att se något som de borde ändra på. Men ibland blir det lite väl hårt med både frilägesutvisning och straff på samma gång, samtidigt som spelaren dessutom blir avstängd i nästa match.

3. Vilka jävla lätta frågor du kommer med. Men stäng av alla huliganerna, och tvinga klubbarna att spela med tomma läktare efter att det varit bråk. Det borde få dem att sluta bråka.

✓Pontus Wernbloom, IFK Göteborg

1. Jag har svårt att säga hur det ska kunna bli tydligare. Det är svårt för domaren, regeln är omöjligt. Det blir olika bedömningar från olika domare. Fast om det är en farlig situation och bollen stannas av handen så ska det blåsas. Om nu inte armen är intill kroppen. Ja, du ser…

2. Varenda regel. Nej, men inget jag kan komma på. Det finns så många regler som jag inte har en aning om ens, haha.

3. Svårt. Är ju så få som beter sig så jävla dumt. Idioter kommer det alltid att finnas, men något måste göras åt säkerheten, det är ju riktigt tråkigt när folk inte vågar ta med ungarna på fotboll.

✓Sebastian Johansson, Halmstad

1. Jag tycker det är hands om armen är utanför kroppen. Men finns det något bakom handen så är det inte hands. Svårare än så borde det inte vara.

2. Sånt här behöver man ju ha betänketid på. Men det är tufft med både straff, utvisning och avstängning för en fällning vid friläge.

3. Suleyman Sleyman sa bra grejor i tv efter matchen. Det borde inte vara så svårt att se vilka det är som bråkar, och sen är det bara att stänga ute dem. Inte på livstid dock, alla förtjänar att få en ny chans.

✓Suleyman Sleyman, Hammarby

1. Det är ingen lätt fråga, jag ser nästan ingen lösning. Det blir en bedömningsfråga för domaren. Jag tycker inte att det går att ha det så enkelt att tar bollen på handen så är det hands. Men möjligen kan det bli tydligare riktlinjer för vad som ska bedömas som hands.

2. Ingen som jag kommer på. Möjligen frilägesutvisningen, framförallt för målvakten då. Det blir för tufft straff.

3. Finns inget enkelt svar, då hade det redan genomförts. Men det måste till en ändring i lagstiftningen, så att man kan stänga ute bråkstakarna som förstör för de andra. I dag kan ju inte klubbarna göra det.

✓Erik Wahlstedt, Helsingborg

1. Pass, fråga två tack. Jag vet ju knappt hur den funkar i dag. De har ju sagt att man ska hålla handen intill kroppen. Jag är jätteglad att jag inte är inblandad i någon förändring av den regeln! Men kan det bli så mycket tydligare än att man ska hålla handen intill kroppen? Att köra med avsiktlig och oavsiktlig hands blir ju ännu sämre.

2. Frilägesutvisningen är tuff, straff, rött kort och avstängd nästa omgång. Där bör man ändra något. Tre straff är lite för hårt. Straff och varning är bättre.

3. Det har blivit bättre tycker jag, men uppenbarligen inte tillräckligt. Lagen bör ändras, så att klubbarna kan få reda på vilka huliganerna är så att de kan stänga av dem.

✓Henrik Rydström, Kalmar

1. Det går att dra det till sin spets och säga att allt som träffar handen är hands. Det kan bli absurda situationer då, men kan man inte acceptera dagens läge så får vi köra med en stenhård tolkning.

2. Just nu är jag förbannad över att det varnas alldeles för snabbt för snack. Det har ändrats sedan EM-uppehållet känner jag.

3. För det första måste vi konstatera att det aldrig går att nå en nollvision när det gäller såna här bråk. Tyvärr finns det en alldeles för hög andel av mänskligheten som är idioter, och vissa delar av dem söker sig till ställen där de kan gömma sig i en massa. Men det handlar inte så mycket om bestraffningar, utan om värderingar och uppfostran.

✓Niklas Löfgren, Ljungskile

1. Det är svårt, det blir alltid diskussioner om hands, och alla har olika uppfattningar. Det är en svår fråga, även om hands för mig är när bollen stoppas av handen/armen, förutom när armen är intill kroppen. Äh, jag vete fan.

2. Nej, det finns inget som jag tycker de ska ändra. Däremot borde de göra som de sagt att de ska göra, och då tänker jag framförallt på offside. Den assisterande domaren ska hellre fria än fälla, men det gör de inte.

3. Bra fråga. Det är inte lätt, det handlar om enstaka individer som får med sig en hel grupp. Klubbarna gör allt de kan tycker jag. De filmar och stänger av bråkstakarna.

✓Jonas Sandqvist, Malmö FF

1. Bra fråga. Finns väl inte så mycket att göra, regeln är väl ganska tydlig. Lätt att säga att domaren måste vara uppmärksam, men så mycket mer går väl inte att göra. Det går ju inte att granska situationerna i ­efterhand.

2. Nej, det tycker jag inte att det finns.

3. Det enda som går att göra är att stänga av dem bråkstakar de får tag i på livstid. Oftast är det ju samma personer som ligger bakom bråken, så får man bort dem så blir det automatiskt lugnare kring matcherna. Bestraffar man dem dessutom med grova böter så kan det kanske också hjälpa till att avskräcka.

✓Magnus Samuelsson, Norrköping

1. Vi måste ju komma överens om att det är hands oavsett om det är ofrivilligt eller inte. Kommer bollen upp på handen så är det hands, då är alla luddiga tolkningar borta. Någonstans måste man dra gränsen, det skulle underlätta.

2. Regeln om målchansutvisning är för tuff. Tre straff är för hårt, det borde räcka med straff och gult kort. Räddar du bollen med handen på mållinjen så blir du utvisad, avstängd, och motståndarna får dessutom straff.

3. Jag diskuterade det faktiskt med kompisarna i veckan. Det måste till en lagändring, så att bråkmakarna får riktigt kännbara straff. Springer du in på planen så får du aldrig mer gå på fotboll.

✓Joel Cedergren, Gif Sundsvall

1. När den tar på handen så är det hands, det är det enklaste. Det kommer att bli svårt, men så är det ju i dag också. Då kan man ju i alla fall inte säga något.

2. Nej, inget så här på rak arm.

3. Egentligen är det löjligt av mig att uttala mig, jag är ingen expert. Men det vore bra om man kunde identifiera dem och sen straffa dem. Utökade och hårdare straff borde tjäna som avskräckande exempel.

✓Fredrik Jensen, Trelleborg

1. Bra fråga. Jag tycker att om handsen inte är avsiktlig så ska den inte bestraffas. Men det blir ju en tolkningsfråga. För att förenkla det så skulle man kunna säga att all hands är hands.

2. Domarna borde titta mer på fula efterslängar och armbågar. Det finns vissa spelare som alltid går upp fult i nickduellerna.

3. Det är en ny bra fråga. Man får försöka stoppa allt redan vid grindarna, så att pyroteknik och raketer inte ska kunna tas med in på matchen. Det var ju grymt nära att målvakten träffades av en raket senast, det kan inte ha varit roligt för honom. Avstängning är en idé, men det gäller ju att veta vem som gjort vad också.

✓Sebastian Henriksson, Örebro

1. Den frågan har alltid varit svår. Vet inte hur man ska kunna tolka den ännu tydligare, om vi inte kör med “tar den på handen så är det hands”, för att göra det väldigt enkelt. Annars blir bara tolkningar hela tiden.

2. Nej, det vet jag inte. Tycker de sköter det rätt så bra.

3. Försöka stävja hela tiden och stänga av dem som identifierats. Som fotbollsspelare är det svårt att göra något, det är upp till klubbarna, förbund och polis. De ska bort från arenan, men jag vet inte hur pass intresserade de här grabbarna är av fotboll? De kanske inte bryr sig ifall de blir avstängda från matcherna på livstid?

Fotnot: Ingen spelare i AIK eller Djurgården gick att nå.

ARTIKELN HANDLAR OM