Kaptenen om Bajens förvandling: ”Det har varit jobbigt ibland”

avErik Wallskog

För tre år sedan fick hon både spela och packa väskor till bortamatcher.

I år är Olga Ekblom ”bara” spelare och kapten för Hammarbys damer.

– Vi har många gånger fått göra saker som inte alla spelare behöver göra, säger 29-åringen som sett Bajens förvandling från närmsta håll.

2018 gör Olga Ekblom sin sjätte raka säsong i Hammarby. Även om den 29-åriga mittfältaren själv inte använder sig av ordet förvandling är det svårt att beskriva de grönvita damernas resa på något annat sätt.

– Det är såklart det har varit jobbigt ibland. Men det är lite olika hur man är som person och vilken personlighet man har. Det är bara att fortsätta göra så gott som man kan. Det går liksom inte att lägga sig ner och sluta, hade jag varit sådan hade jag bytt förening. Jag vill, och har alltid velat, att det här ska bli bra och jag tycker det här är viktigt för Hammarby som förening och damfotbollen i stort. Det handlar om att brinna för de här frågorna och det har ju gett resultat. På det sättet som det ser ut i dag, det är så här vi vill ha det. Vi vill göra allting så professionellt som möjligt, men vi har inte alltid haft förutsättningarna för det, säger den rutinerade mittfältaren.

”Många bra personligheter”

Ekbloms nuvarande sejour i Hammarby inleddes 2013. Då var det elitettan som gällde. Nu, fem säsonger och två matcher senare, var Hammarby serieledare efter två omgångar.

– Det vi har i dag är något vi byggt upp under många år. Vi har väldigt många bra personligheter i laget som brinner för föreningen och för att spela fotboll. Vi har många som varit med på hela resan från elitettan tills i dag. Detta är något vi byggt tillsammans och som alla jobbat väldigt hårt för.

Turbulent vinter

Medans många andra lag i serien kommer från en lugn försäsong var Hammarbys vinter desto mer händelsefylld. Den tidigare tränare Olof Unogård fick sparken, spelartruppen var tunn och för att få mer pengar att röra sig med startade supportrar en insamling som drog in över 400 000 kronor.

– Turbulensen som var i vintras har byggt lagkänslan ännu mer. Om det hade varit ett annat lag kanske det hade splittrat folk, här har det mer än byggt ihop oss ytterligare. Det får man väl ändå säga att vi visat utåt också under seriestarten. Vad det gäller insamlingen får man såklart säga att det var väldigt positivt och det är kul att stödet har fortsatt, det var ingen punktinsats. Till exempel sålde vi väldigt mycket säsongskort i år och allt det här visar verkligen att folk brinner för Hammarby. Sådana här saker händer väl mest i just Hammarby. Det är den kulturen som finns inom den här föreningen och det är häftigt att få vara med om det.

Hur har tränarbytet fungerat rent praktiskt för er spelare?

– Det har går smidigt, det är mycket som är likt från förra året. Ann-Helén (Grahm) har haft för avsikt att fortsätta på det vi började bygga på förra året. Alla tränare har olika filosofier om hur man ska spela och olika ledarstil. Men i stort sett spelar vi fotboll på samma sätt som förra året. Det har varit skönt och en trygghet i spelartruppen att vi har fått fortsätta bygga på det positiva från fjolåret. På spelarsidan har vi fått behålla många och gjort några bra nyförvärv.

”Vi är bara sköna”

Förra året tog det åtta matcher för de grönvita damerna att plocka samma poängskörd som nu tagit två omgångar. Förklaringen för Ekblom är simpel.

– Det finns ingen hemlighet, vi är bara sköna, skrattar hon och fortsätter.

– Nej, men det handlar väl om att man har rätt personer i laget som tycker att det vi håller på med är viktigt. Vi har haft som devis att ”ge oss en utmaning”, det pratade vi mycket om förra året. Det var lite som en OS-by när vi tränade på ”Zinken” samtidigt som tre andra lag plus att några andra barn sprang på löparbanorna, det var mini-OS varje träning i princip. Där och då kan man gräva ner sig och tycka att allting är för dåligt att vi inte har bättre förutsättningar. Eller så fortsätter vi och jobbar för att det ska bli bättre. Det handlar om att folk här brinner för Hammarby som klubb, för fotbollen här och tycker det är kul att vara tillsammans med laget.

Nykomling på besök

På lördagseftermiddagen gästar Växjö huvudstaden. Lagkapten Ekblom ser fram emot matchen och att återigen då kliva ut på nyrenoverade Hammarby IP.

– Det ska bli kul att möta Växjö igen, det var ett tag sedan. Jag har inte sett så mycket av dem i år, men jag vet att de vann mot Djurgården. Så det gäller att vi vinner, man vill ju visa vilka som är bäst i Stockholm liksom.

Foto: Ola Axman
Olga Ekblom
ARTIKELN HANDLAR OM