Allsvenskan i fotboll

Isakssons svar till Hamad: ”Kan inte leva på gamla meriter”

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

”Det finns 100 procent hos djurgårdarna” säger Jiloan Hamad om Hammarbys långa derbysvit.

Djurgårdens rutinerade målvakt Andreas Isaksson håller inte med överhuvudtaget.

– Det som har hänt har hänt. Man kan inte leva på gamla meriter, då blir man uppkäkad, säger han.

Sveriges mest meriterade målvakt genom tiderna, Andreas Isaksson, är inne på sista rycket i karriären. Han är glad över valet att återvända till allsvenskan, och önskar att fler stora profiler gör detsamma.

– Det är jätteviktigt att man får hem spelare som har varit utomlands, det finns många som hade kunnat bidra väldigt mycket, säger Isaksson.

–Samtidigt är det inte bara så att jag har bidragit, utan jag har själv fått ut väldigt mycket av att komma hem.

Finns det en risk att vissa tycker att de är ”för stora” för allsvenskan?

– Nja, det vet jag inte. Men man kan inte komma hem och tro att man ska glida sig igenom, så är det. Det är omöjligt. Är man inte hundra procent så blir man avslöjad ordentligt.

– Det är en risk man tar också om man har haft en bra karriär utomlands. Det är inte kul att komma hem och vara dålig, man blir ändå ihågkommen för det sista man gör här... Lite konstigt kanske att det blir så, men det gäller att trampa på och vara professionell.

Isaksson säger vidare att den svenska högstaligan, som han lämnade 2004, har utvecklats markant genom åren.

– Säga vad man vill om allsvenskan, men det är ett jäkla intresse. Folk bryr sig, det är väldigt roligt, säger han.

– Nu spelar vi på fina arenor, det är en stor skillnad mot när jag var här senast. Så det är många grejer som är väldigt bra i allsvenskan, och jag är väldigt glad att jag valde att avsluta karriären här. Det har varit en häftig resa.

Tror inte på derbyspöken

13 augusti 2007 var senaste gången Djurgården vann ett derby mot Hammarby, efter mål av Mikael Dahlberg.

Bajens nyckelspelare Jiloan Hamad säger till Sportbladet att det är en omöjlighet att djurgårdarna inte har den sviten någonstans i bakhuvudet.

– Det är klart att det finns där, man märker det. Djurgården ledde med 2-0 för något år sedan, men så fort Bajen reducerade så ser man på deras blickar att någonting händer, det sätter sig någonstans, säger Hamad.

– Det är ingenting som vi skapat, det finns 100 procent där. Det är jobbigt mentalt, samtidigt, om vi ligger under så vet vi verkligen att vi kan vända. Sånt spelar roll.

Andreas Isaksson, däremot, har dels vunnit mot Hammarby tidigare i karriären och tror definitivt inte på några derbyspöken.

– Nej, det är ingenting jag tänker på, säger Isaksson.

– Varje match har sitt liv, vi slog Malmö här och sedan åker vi till Borås och tar en poäng mot Elfsborg. Så ingen match är den andra lik. Det är nog mer alla runtomkring som tycker att det är en intressant grej att snacka om.

Tror du att alla tänker så, eller är det du som är mentalt stark?

– Jag kan förstås bara svara för hur jag själv känner. Historia är historia, varje träning är en ny träning, varje match är en ny match.

– Det är det som är tjusningen med fotboll också på något sätt, det som har hänt har hänt. Så måste man tänka, och jag tror att det är så man blir bättre också. Man kan inte leva på gamla meriter, då blir man uppkäkad.

”Klart att man tar åt sig av kritik”

Att hantera kritik är något som Isaksson tror är lättare för en äldre spelare jämfört med de yngre.

– Klart att man bryr sig om vad media och fans säger, även om säger att man inte gör det. Alla blir nog påverkade på något sätt, men det gäller att vara stark i stället för att vika ner sig, säger Andreas Isaksson.

Målvakten benämns generellt fortfarande som en av allsvenskans bästa, om inte den allra bästa.

Det måste kännas skönt?

– Jo, men alla tycker inte att man är bra, det finns alltid något att bevisa. Men absolut, de senaste åren så har man känt sig mer bekväm, man kanske inte bryr sig lika mycket. Man vet själv om man har gjort en bra match, eller vad man gör för fel. När man är yngre kan det vara svårare att sortera bort obefogad kritik.

”Han försvinner nog från allsvenskan snart”

I Djurgårdens derbytrupp saknas anfallaren Kerim Mrabti, som drog baksidan mot AIK för några veckor sedan. En spelare som har varit saknad i Dif:s senaste matcher.

– Klart det påverkar, han är otroligt viktig för oss. Antagligen kommer han försvinna från allsvenskan snart, de kvaliteterna har han, säger Andreas Isaksson.

I övrigt är målvakten hyfsat nöjd med Djurgårdens säsong så här långt, särskilt försvarsspelet, trots två insläppta senast.

Att det börjar närma sig slutet för hans del gnager däremot inte i tankarna.

– Jag tänker inte så mycket på det, säger Isaksson.

– Men däremot vill jag naturligtvis att Djurgården ska få ett bra avslut. Det är otroligt viktigt för mig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Från division fyra till allsvenskan på tre år

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Andreas Isaksson

Jiloan Hamad

Hammarby IF Fotboll